TATT AV VANNMASSENE: Naboene Jimmy Scott og Anna May Watson trøster hverandre etter at flommen har rasert hjemmene deres  i White Sulphur Springs i West Virginia. Over 100 hus i området ble totalødelagt etter at det kom nærmere 300 millimeter regn på rekordtid. Foto: Steve Helber, AP/NTB Scanpix.
TATT AV VANNMASSENE: Naboene Jimmy Scott og Anna May Watson trøster hverandre etter at flommen har rasert hjemmene deres  i White Sulphur Springs i West Virginia. Over 100 hus i området ble totalødelagt etter at det kom nærmere 300 millimeter regn på rekordtid. Foto: Steve Helber, AP/NTB Scanpix.Vis mer

23 døde i tusenårsflom i USA

Unntakstilstand i West Virginia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 23 personer har mistet livet i flom i den amerikanske delstaten West Virginia. Flere er hjemløse, og folk har blitt hentet med helikopter etter å ha blitt fanget av vannmassene.

– Det er omfattende skader utover store områder. Vi konsentrerer oss først og fremst om søke- og redningsarbeid. Jeg hadde planlagt å fly over de rammede områdene selv i dag, men det var ikke mulig, ettersom alle delstatens fly og helikoptre for tiden brukes til å hjelpe folk, sa guvernør Earl Ray Tomblin på en pressekonferanse etter at kraftig regnvær førte til oversvømmelser.

STERKE KREFTER: Denne bilen i White Sulphur Springs i West Virginia ble slynget opp mpt en stolpe av vannmassene. Foto: Steve Helber, AP/NTB Scanpix.
STERKE KREFTER: Denne bilen i White Sulphur Springs i West Virginia ble slynget opp mpt en stolpe av vannmassene. Foto: Steve Helber, AP/NTB Scanpix. Vis mer

Så langt er minst 23 mennesker bekreftet omkommet.

Gutt (8) revet bort

– Dette er voldsomt. Bygninger er ødelagt. Biler har blitt skylt av gårde. Trær og autovern er ødelagt. Jordmasser har flyttet på seg, og vannrør har dukket opp i dagen og blitt ødelagt. Dette er masseødeleggelse på et nivå som jeg aldri før har opplevd, sier brannsjef Wayne Pennington i Lewisburg i fylket Greenbrier.

Dette fylket er blant de hardest rammede. Minst 15 av ofrene omkom her.

JERNBANEN FORSVANT: Dykker sjekker jarnbanesporet i Kanawha County i West Virginia. Foto: Reuters/NTB Scanpix.
JERNBANEN FORSVANT: Dykker sjekker jarnbanesporet i Kanawha County i West Virginia. Foto: Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

En av de døde er en åtte år gammel gutt som ble skylt av gårde da han gikk ved bredden av en bekk sammen med moren og søsteren sin, opplyser en lokal TV-stasjon.

Etter tre timers søk ble gutten funnet omkommet.

Tusenårsflom

Tomblin har innført unntakstilstand i 44 av delstatens 54 fylker og innkalt 500 soldater for å bistå i søk- og redningsarbeid.

Minst seks fylker er rammet og rundt 66.000 mennesker har mistet strømmen, forteller guvernøren. Nasjonalgarden har sendt inn et mannskap på 200 personer for å bistå lokale myndigheter i åtte fylker med å redde overlevende fra vannmassene, samt søke etter mulige savnede. Det er opprettet 17 mottakssentre for folk som trenger tak over hodet, og den føderale beredskapsetaten er ventet til området i løpet av helgen.

Torsdag dumpet uværet nesten 230 millimeter nedbør over delstaten i det den amerikanske værtjenesten beskriver som en hendelse «som inntreffer en gang hvert tusende år».

(NTB-AP-AFP).