Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

23 drept i klappjakten på Kjartans kidnappere

Minst 18 soldater og fem militante islamister er drept i intense kamper mellom militæret og ekstremistgruppa Abu Sayyaf på Filippinene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag ble minst 18 soldater og fem militante islamister drept i kamper mellom militæret og medlemmer av ekstremistgruppa Abu Sayyaf. Det melder nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Filippinske soldater har de siste ukene jaktet på medlemmer av ekstremistgruppa i en omfattende militæroperasjon på Basilan og Jolo-øyene, der Abu Sayyaf har tilholdssted, skriver NTB. 

Nyheten om lørdagens kamper kommer under én uke etter at det filippinske forsvaret varslet at de har trappet opp søket etter nordmannen Kjartan Sekkingstad, som sammen med tre andre personer ble kidnappet av Abu Sayyaf-geriljaen for seks måneder siden. 

- Gjør vårt ytterste Opptrappingen kom delvis som et resultat av at islamistgeriljaen i begynnelsen av mars ga en tidsfrist på én måned på å betale 180 millioner kroner i løsepenger for gislene. 

- Tidsfristen er satt av Abu Sayyaf. Vi vil gjøre vårt ytterste for å redde gislene så fort som mulig, for deres sikkerhet er vår viktigste oppgave, sa major Filemon Tan, talsmann for millitæret, til avisa The Philippine Star mandag. 

Norge nekter på prinsipielt grunnlag å etterkomme gisseltakernes pengekrav. 

- Dette er et prinsipp vi ikke kan fravike i møte med kyniske terrorister, sa statsminister Erna Solberg (H) i september. 

Både UD og ambassaden jobber kontinuerlig med saken, og har løpende kontakt med relevante lands myndigheter, herunder kanadiske og filippinske, opplyste UD overfor Dagbladet i november.

Intens skuddveksling I tillegg til 18 drepte ble minst 53 soldater såret i den intense skuddvekslingen mellom soldatene og opp mot 120 militante islamister på øya Basilan sør på Filippinene lørdag, opplyser forsvaret.

Flere av geriljamedlemmene var bevæpnet med M203 granatkastere, og klarte raskt å kalle inn forsterkninger mens kampene raste. Mellom 100 og 150 krigere skal ha kommet til stedet, noe som førte til det største tilbakeslaget for filippinsk militær i kampen mot islamistene i år. 

Kampene fant sted ett døgn etter at en italiensk prest, som har vært fanget av den samme islamistguppen, ble sluppet fri. Den pensjonerte presten og misjonæren Rolando del Torchio (57) ble funnet ombord i en passasjerferje som var påvei til en havn på øya Jolo fredag. 

Islamistgruppa holder fortsatt minst 18 andre utenlandske gisler, deriblant nordmannen Kjartan Sekkingstad, som ble bortført i september i fjor. 

Bortført fra ferieanlegg Sammenstøtene lørdag fant sted bare 22 mil sør-vest for øya Jolo, der Abu Sayyaf antas å holde Sekkingstad, to canadiske statsborgere og den filippinske kona til en av canadierne som gissel. 

Sekkingstad ble bortført sammen med de to canadierne John Ridsdel og Robert Hall, samt Halls filippinske kjæreste Marites Flor, fra ferieanlegget Oceanview Marina på øya Samal sør på Filippinene natt til 22. september i fjor.

I en video som ble sendt ut i begynnelsen av november, ba gislene for sine liv og leste opp gisseltakernes krav om løsepenger.

- Vær så snill, vær så snill å ta denne gruppen og deres krav på alvor, for de er farlige, de mener alvor, sa Sekkingstad i videoen.

«Kjartan er født og oppvokst på Sotra utenfor Bergen. Etter endt skolegang begynte han å arbeide i familiens lakseoppdrett, og i 1988 reiste han til Canada for å drive lakseoppdrett der. Flere år seinere flyttet Kjartan til Filippinene», opplyste familien via UD etter kidnappingen.

På Filippinene var han daglig leder ved feriestedet Oceanview på øya Samal. Der slo elleve væpnede menn til natt til 22. september i fjor og bortførte nordmannen, to canadiere og en person fra Filippinene.

- Dette er helt uvirkelig, og hele familien er nærmest i sjokk. Jeg håper han kommer hjem til jul igjen, har fetteren Idar Kåre Sekkingstad tidligere uttalt til VG.

Sympatiserer med IS Sekkingstad og de øvrige gislene holdes angivelig fanget av en fløy i Abu Sayyaf-geriljaen, som har sverget troskap til den såkalte Islamske staten (IS).

Abu Sayyaf har tidligere erklært lojalitet til al-Qaida, men det siste året har de byttet side og sier at de nå støtter IS. Men i følge filippinske myndigheter er det ikke noe som tyder på at Abu Sayyaf er tilknyttet IS ut over at de uttrykker støtte til dem.

Gruppa er oppkalt etter en landsby i provinsen Sulu rundt 1 400 kilometer sør for Manila. Gislene holdes trolig fanget i Patikul-området på øya Jolo i Sulu-provinsen. 

Både USA og Fillipinene mener at Abu Sayyaf er en terrororganisasjon som driver med bombeangrep, kidnappinger for løsepenger og halshugginger. USA har blant annet utlovet en dusør på fem millioner dollar for informasjon som fører til at geriljaleder Isnilon Hapilon blir fanget og stilt for retten, skriver AP. Hapilon skal også ha vært målet for gårdagens militæraksjon.

MIILIONDUSØR: USA har utlovet en dusør på fem millioner dollar for informasjon som fører til at geriljaleder Isnilon Hapilon blir fanget og stilt for retten. Foto: AP/NTB Scanpix
MIILIONDUSØR: USA har utlovet en dusør på fem millioner dollar for informasjon som fører til at geriljaleder Isnilon Hapilon blir fanget og stilt for retten. Foto: AP/NTB Scanpix Vis mer

Den lille men voldelige gruppa har blitt svakere etter at filippinske styrker med støtte fra USA har gått kraftig til verks for å eliminere dem.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart