23 farlige asylsøkere går løs

23 asylsøkere er i år vurdert som farlige, men kan gå fritt utenfor mottakene. UDI-direktør Trygve Nordby vil se på mulighetene for å sperre dem inne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Dagbladet i går: Livsfarlig asylsøker går fritt

  Vanlige tiltak er å sette inn en ekstra nattevakt eller miljøarbeider på asylmottakene. I spesielle tilfeller er to vektere satt til å vokte en person døgnet rundt.

  - Dette er et tiltak som er brukt i mer en ett tilfelle, sier fungerende informasjonssjef Are Sauren i Utlendingsdirektoratet (UDI).

  Dagbladet skrev i går om en libysk asylsøker (26) som er vurdert som så farlig for ansatte og beboere på Løren transittmottak at han voktes av to vektere døgnet rundt. Det koster rundt 20000 kroner døgnet. Utenfor mottaket er han uten vakthold.

  Kostbar ordning


  Totalt regner UDI med i år å bruke 20 millioner kroner på sikkerhetstiltak overfor farlige asylsøkere. Beløpet omfatter også dem som får psykiatrisk behandling, som er 40 personer hittil i år. Ingen av dem har sikkerhetstiltak utenfor mottakene. De står i de fleste tilfeller fritt til å være borte fra mottaket i opptil tre dager.

  - Eventuell sikring utenfor mottakene er politiets område. Men vi ser på mulighetene for å utvide bruk av internering, og om det er behov for nye forskrifter i forhold til dette, sier UDI-direktør Trygve Nordby.

  Internering vil i dette tilfellet si at asylsøkerne sperres inne.

  Ber folk om tips


  UDI-direktøren har forståelse for at folk i nærmiljøet er bekymret.

  FAKTA

  Drap i 2003
  1. januar: Mann (32) av somalisk opprinnelse ble knivstukket og drept på Movegen asylmottak på Nesna i Nordland. En asylsøker fra Georgia (22) er siktet for drapet.

  11. januar: En kvinne og hennes to døtre ble drept på Hauketo i Oslo. Ektemannen er siktet for drapet. Familien var fra Somalia.

  16. februar: Sjåfør Audun Bøland fra Valdres ble overfalt og drept mens han kjørte buss. En etiopisk mann (26) er tiltalt for dette drapet og drapet på Christian Baloky (44) på Lundeskogen asylmottak.

  15. juni: Annie Bergljot Olsvik (83) drept i hjemmet i Haugesund. To libyere er siktet for drapet.

  8. september: Trebarnsmor, opprinnelig fra Kosovo, drept på Ulven i Oslo. Ektemannen meldte selv fra til politiet.

  - Det er svært alvorlig hvis friheten de har utenfor mottakene, gjør at folk i nærmiljøet føler seg truet. Vi vil gjerne vite om tilfeller, så vi kan intensivere kontakten med politiet de stedene det er snakk om, sier han.

  Nordby kan forstå at enkelte reagerer på prislappen, men mener dette er problemer som ikke kan løses på en billig måte, og får langt på vei støtte fra Arbeiderpartiets justispolitiker, Gunn Karin Gjul.

  - Dersom du ikke er dømt for noe, bør du ikke sikres. Liknende problemer bør ideelt sett heller løses ved raskere svar på asylsøknaden, sier hun.

  - Personer som er en fare for omgivelsene, bør oppbevares bak lås og slå, sier Fremskrittspartiets justispoliker, Jan Arild Ellingsen.

VEKTER PÅ JOBB: Denne mannen er en av vekterne ved Løren transittmottak i Oslo som døgnet rundt har ansvaret for å passe på en libysk asylsøker. Da Dagbladet i går var på mottaket, var ikke asylsøkeren der, og vekteren var «arbeidsledig».