Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

23 forsøkte å henge seg

Terrormistenkte fanger på Guantanamo Bay skal ha prøvd å henge eller kvele seg i en masseprotest på den amerikanske basen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 23 fanger deltok i protesten i august 2003. Amerikanske militære vil ikke svare på hvorfor de har holdt hendelsen skjult, melder organisasjonen Physicians for human rights.

Militærledelsen kaller episoden for «selvskadende oppførsel» for å få oppmerksomhet - og to av tilfellene ble regnet som selvmordsforsøk. Amnesty international reagerer kraftig.

- Når du har denne type selvmordsforsøk, eller såkalte selvskade-tilfeller, viser det hvilke følger forvaring på ubestemt tid kan få, men også hvordan Pentagon tar i bruk ekstreme metoder for å dekke til det som har skjedd på Guantanamo, sier Alistair Hodgett, talskvinne for Amnesty international i Washington.

De 23 skal ha brukt klær eller andre ting de fant på cellene i selvmordsforsøkene. To av dem måtte få behandling på sykshus og ble siden sendt til psykiatrisk behandling. På én dag, 22. august 2003, forsøkte 10 å henge seg i en masseprotest.

Bevisst villedet

Etter generalmajor Geoffrey Miller tok over kommandoen av militærbasen i 2002, fulgte en serie selvmordsforsøk.

Miller hadde mandat til å ta i bruk harde metoder til å få ut så mye informasjon som mulig fra fanger som var mistenkt for å ha forbindelser til al Qaida eller det tidligere Talibanregimet i Afghanistan.

Psykiater Daryl Matthews ved Universitetet på Hawaii sier han ble bevisst villedet da han besøkte Guantanamo Bay sommeren 2003 for å undersøke fangenes mentale helse. Han var invitert av hærens øverste militærlege.

KRITIKK: Forholdene for fanger på Guantanamo har møtt sterk kritikk fra menneskerettighetsorganisasjoner. Foto: AP
KRITIKK: Forholdene for fanger på Guantanamo har møtt sterk kritikk fra menneskerettighetsorganisasjoner. Foto: AP Vis mer

- Det var ting som jeg ville se, men som jeg ikke fikk se. Spesielt ting som gikk på forhør av fanger, sa Matthews til nyhetsbyrået AP.

- Jeg fikk på ingen måte noen ærlig eller riktig informasjon, og ble systematisk villedet, sier han.

Uten lov og dom

Matthews reagerte mellom annet kraftig på at helsepersonell på basen viste fangenes legejournaler til soldater som drev forhør.

General Jay Hood tok over etter Miller i fjor, og sier at antall tilfeller av «selvskade» har gått ned siden 2003, da basen fikk en psykiatrisk avdeling.

Siden åpningen i januar 2002, har det vært 34 selvmordsforsøk i fangeleiren. 558 fanger er i forvaring uten lov og dom på Guantanamo Bay.

- Spørsmålet som må stilles er hvilken forbindelse det er mellom disse hendelsene, forhørsteknikker og omstendighetene rundt forvaringen, sier Leonard Rubenstein, sjef for Physicians for human rights.

TOK OVER:</B> Etter generalmajor Geoffrey Miller tok over kommandoen av militærbasen i 2002, fulgte en serie selvmordsforsøk.
<B>EN CELLE PÅ GUANTANAMO:</B> Med utstyret de insatte får utlevert. Det var klær og andre gjenstander på cella som ble brukt i selvmordsforsøkene.