Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

23 gjester og en tom stol skal vise hvordan Obama mener han har forandret USA

Holder sin siste «State of the Union»-tale i natt.

LAGET SLAGORD: På et lite valgkamparrangement i Sør-Carolina kom Edith Childs opp med det som skulle bli president Barack Obamas uoffiselle slagord. I natt holder han sin siste «State of the Union»-tale, og Childs er invitert. Foto: Instagram
LAGET SLAGORD: På et lite valgkamparrangement i Sør-Carolina kom Edith Childs opp med det som skulle bli president Barack Obamas uoffiselle slagord. I natt holder han sin siste «State of the Union»-tale, og Childs er invitert. Foto: Instagram Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): I natt holder USAs president, Barack Obama, den årlige «State of the Union»-talen i Kongressen for siste gang. Ofte er gjestene presidenten inviterer til å sitte sammen med landets førstedame under talen, personer som har bidratt til å forme politikk eller prege nyhetshendelser. Og ofte blir de trukket fram i løpet av talen både for å hedres og for å understreke presidentens planer for framtida. 

I år har Det hvite hus varslet at talen vil bli et utradisjonelt tilbakeblikk på hvordan de siste åtte åra med Obama i Det hvite hus har forandret USAs kurs. 

Her er gjestene under Obamas tale, som starter klokka 3 natt til onsdag norsk tid:

Håp og forandring: Edith Childs Da den daværende senatoren Obama drev presidentvalgkamp i Sør-Carolina i juni 2007, dukket Edith Childs opp på et lite arrangement sammen med 37 andre tilhengere. «Fired Up! Ready to go!» ropte hun for å oppildne den relativt beskjedne forsamlingen. 

Det ble Obamas uoffisielle slagord under valgkampene i 2008 og 2012 og bidro til å fyre opp begeistringen rundt hans kandidatur. I desember 2009 ble Childs invitert til Det hvite hus til Obamas første høytidsfeiring som en anerkjennelse av hvordan hun klarte å destillere entusiasmen som fikk ham valgt.

Inspirasjon: Earl Smith Smith møtte Obama under valgkampen i 2008 da han jobbet som sikkerhetssjef på et hotell. I heisen ga Smith ham et militært emblem. Emblemet hadde Smith båret da han var soldat i Vietnamkrigen i en brigade hvor 10041 personer ble drept. Smith tok vare på emblemet i 40 år - gjennom Vietnamkrigen, da han ble frikjent i 1977 etter å ha sittet uskyldig dømt tre år i fengsel og gjennom alle åra han jobbet i den internasjonale hotellbransjen. Først da han møtte Obama i heisen, ga han det fra seg. Obama bar så emblemet i lomma gjennom hele resten av valgkampen.

Det vil bli arkivert i Obamas presidentbibliotek, som et minne om den bevegelsen som førte Obama til Det hvite hus. 

Innvandring: Refaai Hamo Mens den republikanske presidentkandidaten Donald Trump ønsker å nekte alle muslimer adgang til USA, har Obama snakket om viktigheten av å ta imot flyktninger. Hamo (55) kom til USA som flyktning fra Syria 18. desember sammen med sine fire barn. 

Han kom fra fattige kår, men tok en kveldsjobb i byggebransjen for å betale sin vei til en doktorgrad på universitetet. Da en missil fra syriske styrker traff huset der Hamo og familien bodde, ble sju familiemedlemmer, inkludert kona, drept. Etter bombingen flyktet han til Tyrkia, men fikk ikke jobb og ble diagnostisert med magekreft. Etter to år i Tyrkia, hvor han ikke kunne få medisinsk behandling uten helseforsikring, fikk han komme til USA som flyktning. Historien hans ble omtalt på nettsiden Humans of New York, og Obama var blant de mange som viste sin støtte.

- Velkommen til ditt nye hjem. Du er en del av det som gjør USA flott, skrev Obama.

Våpenvold: En tom stol Obama har startet 2016 med å varsle tiltak for å få bukt med all våpenvolden i USA. Et sete ved siden av førstedame Michelle Obama vil derfor stå tomt for å symbolisere alle ofrene for skytinger i USA. Bare i fjor var det 330 masseskytinger, og 13350 personer ble drept med skytevåpen, ifølge Gunviolencearchive.org.

Obama har tidligere, uten å lykkes, forsøkt å få med Kongressen på innstramminger i våpenlovene. Nå vil han foreta endringer gjennom et såkalt dekret som ikke krever godkjenning i Kongressen.

Terror og toleranse: Ryan Reyes Partneren til Ryan Reyes, Larry "Daniel" Kaufman, var en av 14 personer som ble drept under terrorangrepet i San Bernadino i California i desember. Ifølge Washington Post er nå terrorfrykten i USA ikke vært høyere siden 11. september 2001, og Obama må både forsøke å berolige amerikanere og vise handlekraft.

Kaufman har fått æren for å redde fire mennesker før han selv ble drept. Etterpå har Ryan (32) snakket offentlig om behovet for toleranse, og at muslimer ikke må behandles annerledes enn andre.

Amerikanske helter: Spencer Stone Stone var en av tre amerikanere og en brite som forhindret et potensielt terrorangrep da de i 2015 overmannet en tungt væpnet mann på et tog i retning Paris. 

Kriminalreform: Sue Ellen Allen Obama har jobbet for å reformere den amerikanske kriminalomsorgen. Allen, som selv er tidligere straffedømt, startet organisasjonen Gina´s Team etter at hun slapp ut av fengsel i 2009. Hun jobber for å hjelpe andre straffedømte kvinner med å finne tilbake til samfunnet etter at straffen er sonet. Hun skrev til Obama og takket ham for et pilotprogram som blant annet gir straffedømte en mulighet til å få støtte til å ta universitetsutdanning. 

Kriminalreform: Mark Luttrell Luttrell er republikansk ordfører i Tennessee, men har jobbet med å bygge spesielle domstoler for narkotikakriminalitet, mental helse-saker og krigsveteraner for å forsøke å bruke ressurser på effektiv rehabilitering framfor lange fengselsstraffer. Det er et mål han deler med Obama. 

Progressiv politikk: Guvernør Dannel P. Malloy Guvernøren i Connecticut har forsøkt å få til mange av de samme endringene som president Obama i retning et mer progressivt samfunn.

Dette omfatter blant annet reform for å få tidligere straffedømte tilbake til samfunnet, strengere våpenlover etter den grufulle masseskytingen på Sandy Hook barneskole, heving av minstelønna, lovgivning som gir lovfestet rett til sykepenger, helseforsikring til langt flere og tiltak mot arbeidsledighet.

Homofiles rettigheter: Jim Obergefell Obergefell var mannen som tok homoekteskap til USAs høyesterett. Det førte til at domstolen i 2015 slo fast at også likekjønnede par har en konstitusjonell rett til å gifte seg. 

I 2013 giftet Obergefell seg med partneren gjennom 20 år, John, mens John var døende med ALS. Ekteskapet, som ble inngått i Maryland, ble ikke godkjent i Obergefells hjemstat Ohio. Dermed havnet saken i rettssystemet, og Obergefell beskriver seg som en tilfeldig aktivist. 

Obama og stemningen generelt har snudd i USA de siste åra, og det er nå et klart flertall som støtter homoekteskap.

Politireform: Politisjef Kathleen O´Toole I Obamas presidentperiode har det vært flere opptøyer og anklager om rasisme rettet mot politiet, særlig som følge av at politiet har tatt liv av afroamerikanske menn. O´Toole har siden 2014 ledet arbeidet i Seattle med å drive politiarbeid på en ny måte som skal bygge tillit i lokalsamfunnet. 

Helsereform: Cedric Rowland Obama fikk igjennom Affordable Care Act - sin prestisjefylte reform, kalt Obamacare, for å gi folk billigere helsetjenester. Loven har også overlevd en runde i høyesterett. Rowland er en av dem som jobber med å finne de best tilgjengelige helseforsikringsplanene innenfor reformen for fattige amerikanere.

Bedre økonomiske tider: Gloria Balenski Da Obama tok over i 2009, sto USA midt i den verste økonomiske krisa siden Den store depresjonen på 1930-tallet. Gjennom en rekke tiltak er trendene snudd, og framtida ser langt lysere ut.

Balenski var en av de mange millionene av amerikanere, som ble rammet av den økonomiske krisa. Hun mistet jobben etter 34 år i et større elektronikkselskap. Pengene hun og ektemannen Norb hadde investert til sønnens universitetsutdanning forsvant da børsene stupte. Samtidig sto Norbs jobb hos Chevrolet i fare da den amerikanske bilindustrien var på veien mot stupet.

Men så kom Obama til Det hvite hus i 2009. Han reformerte helsevesenet slik at millioner fikk tilgang til rimeligere helsetjenester før Norb ble rammet av hjerteinfarkt i 2012, og han reddet den amerikanske bilindustrien. Gloria mener derfor Obama har sørget for at familien har kommet seg tilbake på beina igjen. 

Innvandringsreform: Oscar Vazquez Obama har ikke fått vedtatt en omfattende reform han ønsker for å millioner av udokumenterte innvandrere en mulighet til å bli fullverdige borgere. Men i 2014 signerte han en direkte ordre for å lette situasjonen for mange.

FLYKTNING: Den syriske flyktningen Refaai Hamo kom til USA i desember. Her blir han tatt imot av delstatspolitiker Rashida H. Tlaib i Michigan. Den syriske forskeren er invitert av Obama til nattens tale i Kongressen. Foto: AP Photo/Carlos Osorio
FLYKTNING: Den syriske flyktningen Refaai Hamo kom til USA i desember. Her blir han tatt imot av delstatspolitiker Rashida H. Tlaib i Michigan. Den syriske forskeren er invitert av Obama til nattens tale i Kongressen. Foto: AP Photo/Carlos Osorio Vis mer

Vazquez kom til USA fra Mexico som papirløs innvandrer som 12-åring. Han utdannet seg etter hvert til ingeniør, men fikk ikke jobb fordi han ikke hadde lovlig opphold. Derfor reiste han tilbake til Mexico og søkte om visum. Han fikk innvilget greencard i august 2010 og vervet seg til det amerikanske forsvaret. Han er nå en amerikansk statsborger og jobber som forretningsanalytiker.

For Obama er han et eksempel på hvordan Obama mener det skal være millioner av papirløse kan bli en verdifull ressurs for USA. 

Krigsveteranene: Cynthia K. Dias Obama arvet to kostbare kriger i Irak og Afghanistan. Krigene har skapt mange krigsveteraner, som sliter med posttraumatisk stress og andre problemer.

Dias var selv en sykepleier i marinen under Vietnam-krigen. Da hun kom tilbake ble hun etter hvert hjemløs, men har nå kommet på beina igjen og jobber som å hjelpe andre krigsveteraner. 

Krigsveteranene: Naveed Shah Shah er opprinnelig fra Saudi-Arabia, men vokste opp i USA med sine pakistanske foreldre. Terrorangrepet 11. september besluttet Shah å verve seg for det amerikanske forsvaret. 

Klimasatsing: Mark Davis Davis er en tidligere basketballspiller som ble inspirert av Obamas arbeid for klima. Derfor tok han utdanning og startet en liten bedrift som utdanner folk til å installere solcellepaneler og andre grønne jobber. 

Narkotikareform: Cary Dixon Dixon møtte Obama i oktober og snakket åpent om hvordan det var å ha et voksent, narkotikamisbrukende barn, om hvor stigmatiserende det kunne være, og hvordan misbruket må behandles som en sykdom. USA har store problemer med misbruk av både reseptbelagte medisiner og heroin. Foruten de menneskelige lidelsene, skaper det store belastninger på både politi og behandlingsprogrammer, og Obama ønsker å bruke mer ressurser på å forhindre misbruk og gi effektiv behandling til dem som trenger det.

Utdanning: Jennifer Bragdon Bragdons historie er ment til å vise hvordan Obama har sørget for å gjøre høyere utdanning mer tilgjengelig. Med mer fleksibilitet og tilrettelagt undervisning ved såkalte community college, vil Bragdon (42) i løpet av noen år vil være i stand til å få en universitetsgrad.

Realfag: Lydia Doza Doza (24) jobber med en grad som it-ingeniør og er en forkjemper for en økt satsing på realfag i USA.

Utdanning og teknologi: Microsoft-toppsjef Satya Nadella Nadella og Microsoft deltar i offentlig-private samarbeid for å satse på utdanning og teknologi. Obama vil også vise fram hvordan Microsoft er rause med sine ansatte. I oktober besluttet de å gi nybakte mødre 20 uker med betalt permisjon og 12 uker for nybakte fedre. 

Militær likestilling: Lisa Jaster Major Lisa Jaster (37) ble den tredje kvinnen til å gå ut fra Ranger School - en eliteutdanning i den amerikanske hæren - etter at USA i fjor åpnet opp for å la kvinner delta i aktiv strid.

Fattigdom, mat og ungdom: Braeden Mannering Mannering (12) deltok på «Barnas statsmiddag» i Det hvite hus som en del av Let´s Move-initiativet til Michelle Obama. Inspirert av dette, startet Mannering sin egen veldedighet, som heter Brae´s Brown Bags, som gir sunn mat til hjemløse.

Bedre tider: Ronna Rice Rice eier en liten familiebedrift, som har spesialisert seg på å eksportere amerikansk honning til store deler av verden. Hun har nå 15 ansatte.

Kilder: ABC News, Politico, New York Times, Washington Post, Whitehouse.gov

LIKEVERD: Jim Obergefells sak i rettsvesenet ført til at amerikansk høyesterett konkluderte med at likekjønnet ekteskap er en konstitusjonell rettighet. Foto: Karl Mondon/Bay Area News Group/TNS
LIKEVERD: Jim Obergefells sak i rettsvesenet ført til at amerikansk høyesterett konkluderte med at likekjønnet ekteskap er en konstitusjonell rettighet. Foto: Karl Mondon/Bay Area News Group/TNS Vis mer
DREPT: Larry Daniel Kaufman (t.v) ble drept i masseskytingen i San Bernadino i desember. Kjæresten Ryan Reyes (t.h.) har siden snakket om toleranse overfor muslimer. Foto: Greg Fox/ via AP
DREPT: Larry Daniel Kaufman (t.v) ble drept i masseskytingen i San Bernadino i desember. Kjæresten Ryan Reyes (t.h.) har siden snakket om toleranse overfor muslimer. Foto: Greg Fox/ via AP Vis mer
INNVANDRER: Naveed Shah kom til USA som innvandrer fra Saudi-Arabia som ung gutt. Etter 11. september 2001 ville han bidra til å forsvare USA og vervet seg til militæret. I natt er han Michelle Obamas gjest. Foto: Instagram
INNVANDRER: Naveed Shah kom til USA som innvandrer fra Saudi-Arabia som ung gutt. Etter 11. september 2001 ville han bidra til å forsvare USA og vervet seg til militæret. I natt er han Michelle Obamas gjest. Foto: Instagram Vis mer
INVITERT: Toppsjefen i Microsoft, Satya Nadella er invitert av til Obamas tale. Foto: Stephen Brashear/Getty Images/AFP
INVITERT: Toppsjefen i Microsoft, Satya Nadella er invitert av til Obamas tale. Foto: Stephen Brashear/Getty Images/AFP Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media