23 nye syntetiske rusmidler oppdaget i Norge i fjor

Kjemiske rusmidler har de siste årene fått et oppsving her i landet. I løpet av de siste fem årene er 99 helt nye stoffer oppdaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare i fjor ble 23 psykoaktive stoffer rapportert for første gang, ifølge Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS).

- Det er ikke tegn til at antallet nye syntetiske stoffer avtar. I snitt får vi nå informasjon om to i uka fra europeiske land, sier seniorrådgiver Odd Hordvin i SIRUS.

For ti år siden var syntetiske stoffer nærmest ukjent her i landet. Men fra det første beslaget ble gjort i 2010, har beslagene bare steget. I begynnelsen var det særlig syntetisk cannabis, cannabinoider, som økte. Etter 2012 har bruken flatet ut noe.

Samtidig ser man en betydelig økning for andre stoffgrupper, som syntetiske sentralstimulerende midler og hallusinogener.

- De gir ofte veldig sterk rusvirking. Selv om det ofte dreier seg om små beslag, kan stoffene være giftige selv i ørsmå doser, advarer Hordvin.

Katt- og mus-lek Bare ti av de 23 nye stoffene som ble identifisert i fjor, falt under narkotikadefinisjonen, ifølge Legemiddelverket.

- Stoffprodusentenes katt- og mus-lek for å omgå lovreguleringer fortsetter. Ved å endre litt på molekylstrukturen kan nye, ofte meget potente stoffer bli framstilt. Mange av disse passerer fortsatt under radaren for gjeldende narkotikalovgivning, sier Hordvin.

En stor del av stoffene kommer fra Kina. Andre lages i illegale laboratorier i Nederland eller Baltikum, ifølge seniorrådgiveren. En vanlig distribusjonsmåte er å sette opp selskaper som sender stoffene i posten.

- Mange bestiller via internett og får det tilsendt i posten. Det kan være folk i rusmiljøer eller unge som eksperimenterer med stoff. Miljøene er ganske forskjellige. Stoffene kan være en del brukt i festkulturen, særlig de som virker oppkvikkende, sier Hordvin.

Han tror det er noe av grunnen til at stoffene er blitt mer vanlige. De som ikke er en del av det tradisjonelle rusmiljøet, synes det er greit å slippe å kjøpe stoff på gata.

- Det er lett å sitte for seg selv å bestille. I tillegg er dette veldig billig stoff i forhold til tradisjonelle rusmidler. Du trenger bare en ørliten dose for å få rusvirkning, sier Hordvin.

Små mengder Helsemyndighetene har i flere år advart kraftig mot å bruke syntetiske stoffer, nettopp fordi det er så små mengder som skal til. Det gjør det ekstra farlig og ustabilt. Ifølge Hordvin kan 30 dødsfall knyttes til bare ett syntetisk stoff, PMMA, i løpet av de siste fem årene.

- Det er det som er så skummelt. Det skal så lite til for at det har en utilsiktet virkning, sier han.

Mer enn 450 psykoaktive stoffer blir nå overvåket i Europa. Bare i fjor ble det meldt inn 101 nye substanser til EUs varslingssystem.

Tidligere var det et smutthull i lovverket som gjorde at en del syntetisk tilvirkede stoffer var lovlige fordi loven ikke hang med utviklingen. Legemiddelverket forsøkte for to år siden å tette smutthullene i en ny narkotikaforskrift ved å regulere stoffene inn i grupper, slik at hele gruppa er forbudt.

Selv om et stoff ikke faller inn under narkotikaforskriften, er det ikke fritt fram. Myndighetene kan da bruke legemiddelloven, som krever at man har lovlig grunn til å innføre stoffer.

(NTB)