Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- 23 prosent flere prostituerte i år

Antallet prostituerte i Oslo er nå nesten på 2007-nivå.

FLERE PÅ GATA: Pro Senterets erfaring er at det stadig flere gateprostituerte i Oslo. - Vi nærmer oss toppåret 2007, sier leder ved senteret, Liv Jessen. 
Foto: Espen Røst / Dagbladet
FLERE PÅ GATA: Pro Senterets erfaring er at det stadig flere gateprostituerte i Oslo. - Vi nærmer oss toppåret 2007, sier leder ved senteret, Liv Jessen. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Liv Jessen ved Pro Senteret i Oslo understreker at det ikke finnes noen klar statistikk over hvor mange prostituerte som oppholder seg i Oslo til en hver tid.

- Vi kan imidlertid si noe om hvor mange prostituerte vi har vært i kontakt med. Så langt i år er det 811 forskjellige personer. Dette er en økning på 23 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, sier Jessen til Dagbladet.

- Betyr dette at det er flere prostituerte i Oslo nå, sammenlignet med i fjor?

- Ja, jeg tror vi kan si at det er en økning, i og med at vi treffer flere enn i 2010. Det er ikke tilfeldig at vi har truffet 23 prosent flere - det tyder jo på at det er faktisk er flere enn før.

Råd til å kjøpe sex Jessen ved Pro Senteret tror vanskelig prostitusjonsmarked og arbeidsmarked generelt ellers Europa er årsaken til at flere prostituerer seg i Norge.

- Det er dårlige økonomiske tider i Spania og Italia nå, men her i Norge er det penger. Vi er et rikt land, det betyr jo også at folk har råd til å kjøpe sex, sier Jessen.

I Dagbladets papirutgave i dag kan du lese om albanske Christina som har jobbet som prostituert i Norge de siste åtte åra. Hun tjener opp mot 65 000 kroner i måneden på arbeidet.

Flest på gateplan De prostituerte er av begge kjønn og jobber både på inne- og utemarkedet, forteller Jessen.

- Vårt inntrykk er at de fleste av de 811 vi har møtt, jobber på gata, sier hun. Pro Senteret ser størst økning blant nigerianske prostituerte. Så langt i år har senteret vært i kontakt med 345 nigerianske sex-selgere, mot 240 i samme periode i fjor.

Disse kvinnene jobber hovedsakelig på utemarkedet, forteller Jessen. Samtidig er det færre østeuropeere i hovedstaden, slik Pro-senteret oppfatter det.

- Det var for eksempel langt flere albanske prostituerte i Oslo for fem år siden. Nå er det bare noen få her, sier Jessen. Ifølge Jessen er det flere år siden senteret har vært i kontakt med så mange prostituerte. Pro Senteret merket en klar nedgang i 2009, etter at den nye sexkjøpsloven ble innført.

- Nå befinner vi oss på omtrent samme nivå som i 2007, sier hun.

SER EN ØKNING: Pro Senteret ser størst økning blant nigerianske prostituerte. Så langt i år har senteret vært i kontakt med 345 nigerianske sex-selgere, mot 240 i samme periode i fjor, opplyser leder for Pro Senteret, Liv Jessen. Foto: Therese Alice Sanne
SER EN ØKNING: Pro Senteret ser størst økning blant nigerianske prostituerte. Så langt i år har senteret vært i kontakt med 345 nigerianske sex-selgere, mot 240 i samme periode i fjor, opplyser leder for Pro Senteret, Liv Jessen. Foto: Therese Alice Sanne Vis mer