Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

23 rammet av narkolepsi etter influensavaksine

19 av tilfellene er barn - fire er voksne.

TAR SITUASJONEN ALVORLIG: 19 av tilfellene er barn, mens fire er voksne, bekrefter Folkehelseinstituttet. Foto: Espen Røst / Dagbladet
TAR SITUASJONEN ALVORLIG: 19 av tilfellene er barn, mens fire er voksne, bekrefter Folkehelseinstituttet. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser Folkehelseinstituttet (FHI).

- Folkehelseinstituttet ser svært alvorlig på meldingene fra Finland, Sverige og Norge om en mulig sammenheng mellom Pandemrix-vaksineringen mot influensa A (H1N1) og narkolepsi hos barn. Vi ber fortsatt helsepersonell melde fra om tilfeller av narkolepsi etter vaksinering med Pandemrix, skriver FHI.

19 av tilfellene er barn, mens fire er voksne.

Flere studier pågår i Norge for å kartlegge situasjonen så godt som mulig, og norske helsemyndigheter samarbeider med Den europeiske vitenskapelige komiteen for legemidler (CHMP) for å finne ut mer om sammenhengen mellom bruk av pandemivaksinen og forekomst av bivirkninger.

- Alvorlige bivirkninger etter vaksinering skjer svært sjelden. Sjeldne bivirkninger kan først oppdages når svært mange blir vaksinert. Dette tas med i den samlede vurderingen når nye vaksiner tas i bruk, og det inkluderes også i pasientinformasjonen, sier direktør Geir Stene-Larsen ved Folkehelseinstituttet.

Vaksinen Pandemrix ble brukt mot svineinfluensa mellom 2009 og 2011, men er ikke lenger i bruk.

(NTB)

VURDERER: Direktør Geir Stene-Larsen i Folkehelseintstituttet. Foto: Morten Holm / SCANPIX .
VURDERER: Direktør Geir Stene-Larsen i Folkehelseintstituttet. Foto: Morten Holm / SCANPIX . Vis mer