Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapsbølgen fortsetter:

23 skyteepisoder i Malmø så langt i år - seks menn drept

Nye skuddvekslinger i Malmø denne uka.

ETTERFORSKER: Politiet i Malmø har mange skyteepisoder å etterforske. Så langt i år er seks personer drept i skyteepisoder i byen, ifølge Expressens oversikt. Foto: Johan Nilsson / TT /Scanpix
ETTERFORSKER: Politiet i Malmø har mange skyteepisoder å etterforske. Så langt i år er seks personer drept i skyteepisoder i byen, ifølge Expressens oversikt. Foto: Johan Nilsson / TT /Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet bekreftet fredag overfor Expressen at de er kjent med at det inntraff to skuddvekslinger samtidig i Malmö i går. En 21 år gammel mann er ifølge avisa sendt til akuttmottaket på Skånes universitetssykehus med alvorlige skader.

Torsdag ble en annen mann i 20-årsalderen innlagt på sykehus i Malmö etter en skuddveksling i byen. Et vitne har fortalt Expressen at han hørte at det ble avfyrt mellom åtte og ti skudd.

Yngste offer: 16 år

Dette er bare noen få av svært mange skuddepisoder i Malmö den siste tida. Så langt i år har det vært 23 forskjellige hendelser, ifølge en oversikt Ekspressen har laget.

Antall drepte så langt i år er seks personer, ifølge avisa.

  • Det første drapet skjedde den 3. januar. Politiet fant en mann liggende på gata i Docentgatan. To timer senere kom det en bekreftelse på at mannen døde som følge av skadene.

  • Det andre drapet skjedde 12. januar på en bussholdeplass i Rosengård. Offeret, en 16 år gammel gutt, døde på stedet.

  • Det tredje drapet skjedde 29. januar i Kristianstadgatan. Offeret var en 44 år gammel mann. Dette drapet skjedde ikke med skytevåpen, men med kniv, ifølge Expressens opplysninger.

  • Det fjerde drapet skjedde den 12. februar på Möllevångstorget. Offeret, en 23 år gammel mann, ble skutt og drept utenfor en thai-restaurant på torget.

  • Det femte drapet skjedde den 4. mars i Krontorpsgatan. En 23 år gammel mann ble skutt og drept. I tillegg ble en 22 år gammel mann alvorlig skadet.

  • Det sjette drapet skjedde den 30. mars under en skuddutveksling i Ramels vei. En 23 år gammel mann døde på sykehuset, etter at han selv hadde kjørt til dit i sin private bil.

Kriminelle gjenger

I mars i år fortalte Stefan Sintéus, sjef for politiet i Malmö, til Dagbladet at de da arbeidet med 15 drap - men at disse strakk seg flere år tilbake i tid:

- De ble begått både i 2016 og 2017. Av de 15 sakene totalt, mener jeg at 13 av dem har vært skytinger. Skytingene omhandler bare menn, sa politisjefen.

Han mener skyteepisodene kan kobles opp mot kriminelle gjenger, og er klar på at det ikke er strukturerte gjenger, som MC-gjenger, men løst sammensatte nettverk.

- I Malmö har vi et titalls av dem. De er ikke spesielt organiserte, mer kamerater som kjenner hverandre og bygger ulike nettverk.

Politisjefen sa også at kriminaliteten generelt går ned i Malmö.

- Men vi har mellom sju og ni drap i året. De siste årene har det vært snakk om mer gangsterrelaterte drap. Det er skytning på nært hold - henrettelser. Vi synes at voldsbruken har blitt mer alvorlig og kraftfull, og ofte er det snakk om unge mennesker som har lett tilgang på våpen.

- Eksplosiv økning

Politiet i Malmö har over flere år jobbet opp mot 305 ungdommer i byen. Til sammen har det blitt avsagt 1700 domsavsigelser mot disse 305 ungdommene.

Gunnar Appelgren, kommisær ved politiet i Stockholm har tidligere uttalt til Dagbladet at drapsstatistikken i politiregionen Stockholm, som utgjør et større område enn for eksempel Göteborg og Malmö, lå på omtrent fire i året fram til 2015. Nå ligger den på nærmere 30 i året.

- Det er tegn som tyder på at det kommer til å fortsette slik. Det var en eksplosiv økning i 2015. Vi vet ikke hvorfor det skjedde, men en teori kan være at man fikk tilgang på flere og kraftigere våpen, sier Appelgren.