230 000 svensker sterilisert

En rapport som ble offentliggjort i dag, viser at svært mange svensker er blitt tvangssterilisert. Det ble blant annet gjort av rasehygieniske årsaker. Prosjektet varte i 60 år, helt fram til 1996.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Inngrepene skjedde i løpet av perioden fra 1935 til 1996. Svenskene hadde et steriliseringsprogram basert på rasehygiene. Programmet hadde støtte fra de svenske politiske partiene.

Mentalt syke, epileptikere og mennesker med sosiale problemer ble sterilisert i mot sin egen vilje, skriver nyhetsbyrået Ritzau.

Mange ble også tvunget til å godkjenne at de ble sterilisert, for å få tillatelse til å gifte seg eller bli utskrevet fra institusjoner.

I rapporten står det at «Det er ingen tvil om at stortingets og regjeringens passivitet, og mangel på kritikk av politikken fra 1947 og framover, betydde at folk ble sterilisert uten deres viten eller godkjennelse i 60- og 70-årene». Den ble offentliggjort av en uavhengig undersøkelseskommisjon som har gransket steriliseringsprosjektet i fire år.

Undersøkelseskommisjonens formann, Carl-Gustaf Andren, overleverte rapporten til Sveriges sosialministeren Lars Enquist i dag.

I 1976 ble det vedtatt en lov som krevde innhentelse av tillatelse til inngrepet. Men ytterligere 166 000 personer ble sterilisert fra 1976 til 1996, skriver Ritzau.