230 arrestert på «satanisk» konsert i Iran

Rock, uanstendige klær og - gud forby - en kvinnelig sanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 800 illegale musikk-CDer var blant beslagene da iransk religiøst politi slo til mot en hemmelig konsert i byen Karaj vest for Teheran sist onsdag.

230 personer ble arrestert, flere av dem unge kvinner med «uanstendinge» klær, skriver The Guardians korrespondent i den iranske hovedstaden.

Kvinnelig artist arrestert

Publikummet på undergrunnskonserten ble invitert i dypeste hemmelighet via nettet, og fikk detaljene om arrangementet bare få timer før det startet. Artister framførte rock- og rap-låter, og på scenen befant det seg på et tidspunkt en kvinne, noe som er strengt forbudt av iranske islamske lover.

Kvinner ble også observert dansende – uten sjal.

Mange av de arresterte skal ha vært ungdommer hjemmehørende i utlandet, blant annet Storbritannia og Sverige.

- De fleste av dem var rike unge som som ikke var klar over konsertens sataniske natur. En kvinnelig sanger, som opptrådte, og en del rock- og rap-band var blant de pågrepne, sier statsadvokat Ali Farhadi til statlig fjernsyn ifølge nyhetsbyrået AP.

Siden revolusjonen som brakte fundamentalistiske sjiamuslimer til makta i 1979 har det generelt vært forbudt med selskapeligheter eller konserter der både menn og kvinner er til stede, uten å innhente tillatelse i forkant.

STRAMMER INN: Omfattende aksjoner mot ikke-islamsk klesstil og oppførsel har blitt stadig vanligere i Iran den siste tida. Her mannlige og kvinnelige politifolk før et tilslag i slutten av juli. Foto: BEHROUZ MEHRI  / AFP
STRAMMER INN: Omfattende aksjoner mot ikke-islamsk klesstil og oppførsel har blitt stadig vanligere i Iran den siste tida. Her mannlige og kvinnelige politifolk før et tilslag i slutten av juli. Foto: BEHROUZ MEHRI / AFP Vis mer

Det skal ifølge politiet også ha blitt beslaglagt alkohol og marihuana på konserten i Karaj. Egne vakter var leid inn for å holde utkikk, men politiet klarte  likevel å finne synderne.

- Nytt verktøy

Arrangementet ble altså kort og greit oppsummert som «satanisk» av iranske myndigheter, uten at formuleringen ble utbrodert nærmere, ifølge Guardian.

Det skal være første gang at en rockekonsert av dette omfanget har blitt avslørt, men det forekommer med jevne mellomrom illegale konserter, blant annet dypt nede i parkeringshus. Det skjer fordi det er tilnærmet umulig å få tillatelse til framføring av rockemusikk i Iran .

- Dette er første gang flere titalls mannlige og kvinnelige deltakere har blitt invitert til et slikt arrangement gjennom en henvendelse på internett, sier den regionale politisjefen Reza Zarei til det statlig kontrollerte nyhetsbyrået ISNA.

Aksjonen mot konserten i Karaj var en del av en pågående «velferdskampanje» der politiet har pågrepet tusenvis av kvinner som det religiøse politiet mener ikke har vært tilstrekkelig islamsk kledd. Forrige måned doblet myndighetene antallet politifolk som går «moralske» patruljer.

De har blant annet som oppgave å arrestere unge menn som har «vestlige» hårfrisyrer. De blir løslatt etter å ha måttet tyste på frisøren som har hjulpet dem inn i ulykka, før de signerer erklæringer om at de skal klippe seg på nytt. Det sistnevnte må selvsagt bevises ved personlig oppmøte på politistasjonen etter kort tid.

Aktiviteten til det religiøse politiet har gått i bølger de siste åra, men eksperter mener det nå pågår en tydelig og langvarig innstramming.

230 arrestert på «satanisk» konsert i Iran
<B>ULOVLIG:</B> Disse kvinnene dristet seg ut på gata i altfor moteriktig og altfor lite islamsk påkledning, ifølge reglementet de iranske myndighetene nå håndhever hyppig.