Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

231 anmeldelser etter tidenes største hummeraksjon

Nå skal synderne spores opp.

AKSJON: Tidenes største aksjon mot ulovlig hummerfiske har ført til 231 anmeldelser.  Her måles en hummer før den registreres og settes ut igjen.  
Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
AKSJON: Tidenes største aksjon mot ulovlig hummerfiske har ført til 231 anmeldelser. Her måles en hummer før den registreres og settes ut igjen. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidenes største aksjon mot ulovlig hummerfiske har ført til 231 anmeldelser. Nå skal synderne spores opp.

Bak aksjonen står Økokrim, Kystvakten, Statens naturoppsyn, Fiskeridirektoratet og politidistriktene Østfold, Vestfold, Telemark og Agder.

Sakene fordeler seg på 113 saker i Agder, 19 i Telemark, 23 i Vestfold og 76 anmeldelser i Østfold.

- Det var nok en større kontroll i Agder enn i de andre distriktene, sier lederen av miljøteamet til Økokrim, Hans Tore Høviskeland, til NTB.

Anmeldelsene er gjort på bakgrunn av funn av ulovlig redskap til bruk i hummerfiske. Nå starter politiet den vanskelige jobben med å finne eierne av redskapen.

Nye aksjoner

Den store aksjonen er nå over, men politiet vil fortsette aksjonene utover sommeren. Den som blir en tatt for ulovlig fiske, kan vente seg bøter fra rundt 4.000 kroner og oppover.

- Velger man å ta en hummer, får man en bot på rundt 8.000 til 10.000 kroner, sier Høviskeland.

Politiet sier omfanget av det ulovlige fisket er som forventet, men håpet er nå at folk retter seg inne i regelverket som er.

- Det er viktig at folk følger det regelverket som er satt, slik at vi skal kunne klare å ta vare på hummeren, sier Høviskeland.

Han sier de fleste som fisker ulovlig er lokale personer eller turister. Det er ikke snakk om et organisert ulovlig fiske.

Truet

Norsk hummer er utrydningstruet. På kyststrekningen fra svenskegrensen til og med Sogn og Fjordane er det kun lov å fange hummer i oktober og november, og uansett aldri på søndager. I resten av landet varer fisket enda en måned lenger.

Felles minstemål for hele landet er 25 centimeter, og hummer med utvendig rogn er totalfredet hele året.

(NTB)


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!