Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

232 bekreftet omkommet i nattklubb-brann i Brasil

- Folk løp på toalettet for å søke dekning. Der ble de kvalt av røyken, sier nattklubbansatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i dag ble det rapportert om at rundt 200 mennesker hadde omkommet i brannen på en nattklubb i Sør-Brasil natt til i dag.

Brasilianske myndigheter justerte seinere dette tallet til minst 245 personer, men ved 18-tida i kveld melder nyhetsbyrået AP at tallet er nedjustert til 232 døde.

- Kaos Brannen skal ha startet litt over klokka to i natt lokal tid på en nattklubb i byen Santa Maria, som ligger i delstaten Rio Grande do Sul. Så mange som 2000 mennesker kan ha vært inne på klubben da brannen brøt ut, ifølge lokale medier.

En av klubbgjestene, Ezekiel Corte Real (23), beskriver hvordan det oppstod kaos på nattklubben.

- Jeg klarte å komme meg ut fordi jeg er sterk, sier han ifølge nyhetsbyrået AP.

En annen gjest forteller at situasjonen utartet raskt.

 KAOS:  En skadet person blir båret ut av nattklubben, som skal ha startet i 02.00-tida lokal tid. Foto: AP Photo/Deivid Dutra
KAOS: En skadet person blir båret ut av nattklubben, som skal ha startet i 02.00-tida lokal tid. Foto: AP Photo/Deivid Dutra Vis mer

- Det gikk utrolig fort. Det var masse røyk, utrolig svart røyk, forteller Aline Santor Silvat (29) til Globonews TV, ifølge NTB.

Hun greide å redde seg ut fordi hun var gjest i VIP-området, som lå i nærheten av utgangen i den store nattklubben.

- Møtte stengt hoveddør Øverstkommanderende for brannvesenet i Rio Grande do Sul, oberst Guido Pedroso de Melo, sier hoveddøra til nattklubben var stengt da brannen brøyt ut, melder avisa O Globo i Rio de Janeiro.

Men platespilleren Lucas Cauduro Peranzonu, som opptrådte som «DJ Bolinha», sier hoveddøra bare var stengt i kort tid av sikkerhetsfolkene.

- De åpnet døra da folk ropte brann, sier han.

Sikkerhetsvaktene trodde først det var folk som forsøkte å unngå å betale inngangspenger. Politiet vil etterforske hva som virkelig skjedde.

- Hundrevis skadet Flesteparten av de omkomne skal ha omkommet av røykforgiftning, ifølge en talsmann for regionens sivilforsvar som siteres av CNN. Videre er det ventet at «hundrevis» har blitt skadet.

 - PANIKK:  En kvinne får vann av politiet, etter å ha kommet seg ut på fortauet. Ifølge flere medier skal det ha oppstått panikk da brannen brøt ut på nattklubben. Foto:  AFP PHOTO / AGENCIA RBS / LAURO ALVES
- PANIKK: En kvinne får vann av politiet, etter å ha kommet seg ut på fortauet. Ifølge flere medier skal det ha oppstått panikk da brannen brøt ut på nattklubben. Foto: AFP PHOTO / AGENCIA RBS / LAURO ALVES Vis mer

Ifølge CNN skal det ha brutt ut panikk under brannen på nattklubben.

I forsøket på å komme seg ut, skal mange ha blitt trampet på, skriver nettstedet, og henviser til sikkerhetsvakter på klubben.

Fyrverkeri Tidlig ettermiddag lokal tid har venner og familie av folk som var på nattklubben samlet seg rundt et sportsanlegg som ligger i nærheten, der menneskekropper samles og identifiseres, for å forsøke å få informasjon om personer de savner.

CNN skriver at det skal ha vært et show med fyrverkeri inne på nattklubben da brannen startet.

Likevel er det foreløpig uklart hva som er årsaken til brannen. Daily Mail skriver at et band var på scenen da brannen startet.

På grunn av studiestart ved flere universiteter på mandag, var mange studenter ute i byen for å feire slutten på sommeren, ifølge CNN. En sikkerhetsvakt ved utestedet sier til en lokal avis at nattklubben har en kapasitet mellom 1000 og 2000 personer, ifølge Daily Mail.

- Løp til toalettene En ansatt på nattklubben forteller til avisa Zero Hora i delstatshovedstaden Porto Alegre at det var 23 ansatte på jobb da brannen startet.

 MINST 245 OMKOM:  Hardt skadede personer ble tatt hånd om av helsepersonell på plassen utenfor nattklubben med navn Kiss. Foto: REUTERS/Germano Roratto/Agencia
MINST 245 OMKOM: Hardt skadede personer ble tatt hånd om av helsepersonell på plassen utenfor nattklubben med navn Kiss. Foto: REUTERS/Germano Roratto/Agencia Vis mer

- Jeg hørte folk rope brann før de løp til toalettene for å søke dekning. Der døde mange av kvelning, sier Michele Schneid (22).

Avisa skriver videre at identifiseringsarbeidet blant annet foregår ved at mobiltelefoner og førerkort legges på ofrenes bryst i en gymsal som fungerer som et midlertidig likhus.

Flere av telefonene ringer uavbrutt.

Presidenten oppløst i tårer  President Dilma Rousseff har forlatt toppmøtet for alle stats- og regjeringssjefene i Latin-Amerika med EU i Santiago i Chile for å dra rett til Santa Maria.

- Jeg vil si til folket i vårt land og i Santa Maria at vil alle står sammen i dette øyeblikket, sa Dilma Rouseff, før hun begynte å gråte, melder Brasils største avis, A Folha de Säo Paulo.

Gråtende forlot hun journalistene på hotellet hvor hun bodde i Santiago for å dra hjem. Hun har gitt ordre til alle sine statsråder å gi all den hjelp de kan til ofrene og deres familier, og sammenkaller alle sine statsråder til ekstaordinært regjeringsmøte i Rio Grande do Sul.

- De som trenger meg i dag er folket i Brasil og det er der jeg må være, sa Dilma før hun dro fra Chile.

Dilma er ikke født i Rio Grande do Sul, men det var der hun begynte sin sivile politiske løpebane, etter tidligere å ha vært leder i en væpnet gerilja-bevegelse under militær-diktaturet og etterpå ha sittet to år i fengsel hvor hun ble torturert. Hun har derfor veldig sterke bånd til Rio Grande do Sul.
Avisa skriver videre at kommunestyret i Santa Maria har erklært 30 dagers sørgetid i kommunen.

 FØRSTEHJELP PÅ GATA:  Bilder fra stedet viser hvordan hardt skadede folk blir tatt hånd om av helsepersonell på fortauene, omgitt av store folkemengder. Foto: AFP PHOTO / AGENCIA RBS
FØRSTEHJELP PÅ GATA: Bilder fra stedet viser hvordan hardt skadede folk blir tatt hånd om av helsepersonell på fortauene, omgitt av store folkemengder. Foto: AFP PHOTO / AGENCIA RBS Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!