Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

234 nye Lotto-millionærer i fjor

Stadig flere nordmenn drømmer om å bli millionær på statlige pengespill. Rundt 270 ble det i fjor, mens 143 vant storgevinster på en halv million eller mer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om slett ikke alle vinner, bruker vi stadig mer penger på statlige pengespill som tipping lotto, flax og liknende. Spillegleden vår økte med 471 millioner kroner i fjor til 6715 millioner kroner.

  Drømmen er selvsagt å bli millionær - 234 ble det i Lotto og 34 i Viking-Lotto i fjor. Det ble til og med to nye millionærer i det beskjedne, nylanserte pengelotteriet i løpet av 1997.

  Ifølge Norsk Tipping på Hamar ble det i snitt betalt ut 210 000 gevinster ukentlig - men de fleste utbetalingsblankettene er på rundt femtilappen.

Som u-hjelpen

Den statlig spille-omsetningen i 1997 er til sammenlikning om lag halvparten av innbetalt statsskatt på formue og inntekt.

  Spillebeløpet på 6,7 milliarder er likeens på størrelse med den norske bistanden direkte til verdens uutviklede land og regioner. Bistandsbudsjettet passerer ikke Norsk Tippings omsetning før de to u-hjelpsmilliardene som kanaliseres gjennom internasjonale organisasjoner legges til.

  Halvparten av spille-milliardene returneres til gamblerne som premier. Den andre halvparten - 3,8 milliarder - rår staten over.

 500 millioner går til kiosker og kommisjonærer, som beholder kr 7,50 av hver spilt hundrelapp for jobben. Videre skal 219 Norsk Tipping-ansatte på Hamar ha lønn, og driftsutgiftene skal dekkes. Et overskudd som nærmer seg halvannen milliard drysses senere ut til idrett, kultur osv.

Som polsalget

Finnmarkingene er stadig på spilletoppen, og sendte 2099 kroner hver i kassen til Norsk Tipping i fjor. Agder er på spille-bunnen med 1201 kroner pr hode.

 Kuriøst nok er pol-salget like skjevt fordelt som spillesuget mellom nord og sør: Hver finnmarking handler for 139 kroner ved fylkets Vinmonopol-utsalg i løpet av ett år, mens vest-egdene handler for 80 kroner i løpet av samme tidsrom.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!