Endrer reglene om egenandelsfritak for helsehjelp

236 000 nordmenn kan plutselig miste gratis fysioterapi: - Tror kanskje ikke folk har skjønt alvoret

Regjeringen beskyldes for å frarøve kronisk syke og funksjonshemmede en viktig rettighet for å spare penger. 

ADVARER: Akershus universitetssykehus påpeker i sitt høringssvar at regelendringen fra regjeringen kan føre til at folk unnlar å søke nødvendig fysioterapihjelp av økonomiske grunner Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
ADVARER: Akershus universitetssykehus påpeker i sitt høringssvar at regelendringen fra regjeringen kan føre til at folk unnlar å søke nødvendig fysioterapihjelp av økonomiske grunner Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringens forslag om å endre reglene for fysioterapibehandling, skaper kanskje jubel hos enkelte, men også stor frustrasjon for andre grupper.

I høringsforslaget med det lite avslørende navnet «innføring av automatisk frikort for egenandelstak 2 og avvikling av sykdomslisten i fysioterapiordningen m.m» ligger nemlig en endring som fysioterapaut Grethe Dafne Røe tror kan få alvorlige konsekvenser for trengende over hele landet.

- Jeg tror kanskje folk ikke har skjønt alvoret i endringa som skjer nå, sier fysioterapeuten til Dagbladet.

Endringen innebærer ifølge høringsnotatet at 236 000 nordmenn plutselig må betale egenandel på fysioterapibehandling.

Det har pasienter med sykdommer som står på den såkalte diagnoselista ikke trengt tidligere. Endringen gjør at regjeringen sparer 355 millioner kroner, skriver Dagens Medisin.

Frykter folk unngår å søke hjelp

- Hvis du blir rammet av slag som 85-åring kan det føre til at du nå plutselig ikke kan gå til behandling fordi du ikke har råd. Jeg tror det som kommer til å skje er at en del folk som går til fysioterapi kommer til å droppe det, og blir dårligere. En sykehusinnleggelse koster i snitt 40.000, og det er mye dyrere enn at disse folkene får hjelp og trening, sier hun.

Hun er særlig bekymret for hvordan endringen vil ramme unge uføre, flyktninger og minstepensjonister, som må punge ut 2000 kroner i egenandel hvis forslaget blir vedtatt politikk.

- 2000 kroner i året har vel de fleste råd til?

- Min erfaring er at det er en del sykdomsgrupper, enten unge folk som har alvorlige lidelser eller er uføretrygda, eller minstepensjonister, som ikke har penger til en kaffe engang. For dem er dette faktisk vanskelig, selv om det høres lite ut med 2000 kroner. For andre, som er i jobb, vil det ikke være noe problem, sier Røe, som mener regjeringen enten bør justere hvilke sykdommer som gir et slikt fritak, eller sørge for at egenandelen for fysioterapibehandling innlemmes i frikort 1.

Får støtte

Fysioterapeuten er ikke den eneste som er bekymret. I sitt høringssvar, påpeker Akershus Universitetssykehus det samme:

«Fysioterapitjenesten ved sykehuset peker på at en del hjemmeboende og relativt skrøpelige pasienter, som tidligere har hatt fri behandling, kan komme til å velge bort helt nødvendig fysioterapi av økonomiske grunner.», skriver de.

Bakgrunnen for regelendringen er at ordningen er kritisert for å være urettferdig, ettersom enkelte sykdommer ikke står listet opp med de 100 diagnosene som i dag gir egenandelsfritak.

Det gjelder for eksempel sykdommene ME og fibromyalgi.

Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) er kritisk til argumentet fra regjeringen, og tar kraftig til motmæle.

De mener hovedmotivasjonen til regjeringen med å fjerne lista, er å spare penger.

- Departementet argumenterer med at listen oppfattes som urettferdig av grupper som ikke omfattes av ordningen. FFO mener at urettferdighetsargumentet benyttes som brekkstang for å avvikle ordningen. Vi oppfatter at det er økonomiske innsparinger som danner grunnlaget for forslaget, skriver de i høringsforslaget.

Videre kritiseres regjeringen for å barbere rettighetene til funksjonshemmede og syke.

- FFO mener at regjeringen med dette forslaget fratar mennesker med kronisk sykdom eller funksjonshemming en viktig rettighet som har bidratt til bedre helse og funksjonsnivå, skriver organisasjonen.

I en epost til Dagbladet framholder statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) at ordningen slik den er i dag kan være urettferdig.

Hun sier de også frykter at sykdomslista kan føre til feilprioriteringer.

Barn slipper

- Det er en risiko for overbehandling når skjermingsordningen er knyttet til diagnose. Departementet mener at fjerning av diagnoselisten vil gi en riktigere prioritering, og en mer rettferdig fordeling av helsetjenestene, skriver hun i eposten.

Hun mener at endringene regjeringa legger opp til også har klare positive konsekvenser.

- Mange, blant annet 9000 barn under 16 år, vil slippe egenandel og bli skjermet. I tillegg er automatiseringen av egenandelstak 2 en stor forenkling for pasientene og for fysioterapeutene. Pasientene slipper nå å sende inn kvitteringer til Helfo for å få frikort. Opp mot 17.000 personer med krav på refusjon sender ikke dette inn i dag, det forteller oss at det er tungvint, skriver hun i eposten.

Høringsfristen for forslaget gikk ut 20. september. Målet er at forskriftsendringen skal tre i kraft fra 1.januar.

- Departementet vil nå gå grundig gjennom alle høringssvarene, skriver Erlandsen i eposten.