Endrer reglene om egenandelsfritak for helsehjelp

236 000 nordmenn kan plutselig miste gratis fysioterapi: - Tror kanskje ikke folk har skjønt alvoret

Regjeringen beskyldes for å frarøve kronisk syke og funksjonshemmede en viktig rettighet for å spare penger. 

ADVARER: Akershus universitetssykehus påpeker i sitt høringssvar at regelendringen fra regjeringen kan føre til at folk unnlar å søke nødvendig fysioterapihjelp av økonomiske grunner Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
ADVARER: Akershus universitetssykehus påpeker i sitt høringssvar at regelendringen fra regjeringen kan føre til at folk unnlar å søke nødvendig fysioterapihjelp av økonomiske grunner Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Regjeringens forslag om å endre reglene for fysioterapibehandling, skaper kanskje jubel hos enkelte, men også stor frustrasjon for andre grupper.

I høringsforslaget med det lite avslørende navnet «innføring av automatisk frikort for egenandelstak 2 og avvikling av sykdomslisten i fysioterapiordningen m.m» ligger nemlig en endring som fysioterapaut Grethe Dafne Røe tror kan få alvorlige konsekvenser for trengende over hele landet.

- Jeg tror kanskje folk ikke har skjønt alvoret i endringa som skjer nå, sier fysioterapeuten til Dagbladet.

Endringen innebærer ifølge høringsnotatet at 236 000 nordmenn plutselig må betale egenandel på fysioterapibehandling.

Det har pasienter med sykdommer som står på den såkalte diagnoselista ikke trengt tidligere. Endringen gjør at regjeringen sparer 355 millioner kroner, skriver Dagens Medisin.

Frykter folk unngår å søke hjelp

- Hvis du blir rammet av slag som 85-åring kan det føre til at du nå plutselig ikke kan gå til behandling fordi du ikke har råd. Jeg tror det som kommer til å skje er at en del folk som går til fysioterapi kommer til å droppe det, og blir dårligere. En sykehusinnleggelse koster i snitt 40.000, og det er mye dyrere enn at disse folkene får hjelp og trening, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.