-SVIKT: Hvalstad asylmottak i Asker er et av mottakene som tar imot mindreårige barn.
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
-SVIKT: Hvalstad asylmottak i Asker er et av mottakene som tar imot mindreårige barn. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

237 barn har forsvunnet fra mottak siden 2008

Redd Barna frykter at barna har blitt utsatt for menneskehandel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går skrev Dagbladet om hvordan barn blir holdt som slaver i Norge. De mindreårige, som for det meste er i alderen 14-18 år, blir utnyttet til narkotikakriminalitet, vinningsforbrytelser, prostitusjon og tvangsarbeid.

- Vi svikter en stor gruppe barn, sier rådgiver Anne Kristine Ivan i Redd Barna til Dagbladet.

Hun er en av fire norsken representanter i ei gruppe fra Norge, Sverige, Polen og Litauen som skal kartlegge omfanget av hvordan barn utnyttes til tigging, tyverier og vinningskriminalitet.

I en upublisert rapport fra PRESS-Redd Barna Ungdom, som Dagbladet har fått tilgang til, kommer det fram at det er lite kontroll med de unge asylsøkerne.

Savner 237 barn
I rapporten kommer det fram at det har vært en økning i andelen barn som forsvinner fra asylmottakene, og som man i dag ikke vet hvor befinner seg. Mens det i 2008 forsvant 20 barn fra mottakene, viser rapporten at det i 2012 har forsvunnet 64 barn. Barna var i alderen 15-18 år da de forsvant. Til sammen har det forsvunnet 237 barn i perioden 2008 til 2012, ifølge rapporten.

- Vi frykter at noen av barna som forsvinner blir utsatt for menneskehandel, sier leder for Press, Andrea Sjøvoll.

I rapporten skriver de at «ikke er tvil om at noen av disse tilfellene dreier seg om menneskehandel, spesielt i forbindelse med de som er utsatt for organisert kriminalitet, som rus og vinningskriminalitet».

- Nåtidas slaver Som Dagbladet skrev i går blir barn utnyttet av organiserte kriminelle miljøer.

- Mange av dem er mulige ofre for menneskehandel, nåtidas slaver. Det er trist å se at barn blir brukt av organiserte kriminelle i Norge uten at det offentlige klarer å beskytte dem, sa Børge Njå, seksjonssjef ved oppvekstseksjonen, bydel St. Hanshaugen i Oslo.

Njå forteller at vi nå ser en tendens til økning i antall mistenkte ofre for menneskehandel i Oslo. Og at de nå har sett tilfeller av at barn blir smuglet fra land i Det fjerne østen via Russland for å brukes til tvangsarbeid i Norge.

Verken Utlendingsdirektoratet eller Barne- og likestillingsdepartementet hadde anledning til å kommentere saken i går.

- Tallene er for høye
- Vi er kjent med at barn forsvinner fra mottak. Tallene har over tid vært for høye. Ett barn som forsvinner og ikke kan redegjøres for er ett for mye. Men disse tallene er ikke alltid lett å lese, det inngår nok personer som utgir seg for å være mindreårige og som seinere viser seg ikke å være det, sier statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet.

Han mener imidlertid at det ikke vil være mulig å avskaffe problemet uten å sperre barna inne.

- Det er ikke alle som forsvinner som blir utsatt for menneskehandel. Men i den grad noen blir det er det veldig bekymringsfullt. Politiet skal varsle barnevernet og utlendingsmyndighetene straks man oppdager dette. Men hvis vi skal ha null barn som forsvinner fra mottak er vi inne på Frp's linje, som går på fullstendig innlåsing.

- Prinsipielt er det vanskelig å låse inn mennesker fordi de er offer for kriminalitet, sier han.

- Ingen middelvei her?

- Det er den vi har nå, der barnevernet har fått muligheten til å plassere barn i institusjon uten samtykke.