2389 barn i psykiatri-kø

Ventelisten er endeløs for barn som trenger psykiatrisk behandling. Hyperaktive barn er i flertall blant barn som må vente i over et år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En oversikt fra Sintef Unimed viser at det er hele 2389 barn som står på venteliste for psykiatrisk behandling, skriver Aftenposten. 538 av dem har ventet lenger enn et halvt år og 143 har stått i pasientkø i mer enn ett år. Det er særlig barn med diagnosen ADHD som må vente lenge, noe som går hardt utover skolegangen deres. Riktig medisin kan bare skrives ut av et fåtall spesialister i landet.

Økt fokus

Helsetjenesten opplever en enorm økning av henvendelser om hyperaktivitet. Dette skyldes antakelig den økte fokuseringen på dette problemet, og at foreldre og lærere har blitt mer observante med hensyn til symptomer som uro, impulsivitet og konsentrasjonsproblemer. Disse symptomene leder ofte til læringsvansker og atferdsproblemer om ikke barna får behandling med sentralstimulerende midler som Ritalin og Dexamin.

- Tilpasningsvansker kunne i mange tilfeller ha vært mindre hvis barna hadde fått hjelp tidligere, sier overlege Inger Halvorsen ved barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling ved Buskerud sentralsykehus til Aftenposten.

marius.meyer@dagbladet.no