FLIGHT MH370: Årsaken til hvorfor Malaysian Airlines flight MH370 styrtet er fortsatt ikke sikkert. Video: National Geographic Vis mer

Malaysian Airline-styrten

239 mennesker og et helt fly forsvant. Slik kan flyet ha styrtet

Ny dokumentar illustrerer hvordan vrakrestene ser ut på havbunnen og spekulerer i at flyet styrtet fordi drivstoffet tok slutt.

8. mars 2014 forsvant Malaysian Airline-flyet MH370. Flyet var på vei fra Kuala Lumpur til Beijing og har siden vært sporløst forsvunnet.

Hele 227 passasjerer og 12 besetningsmedlemmer forsvant.

Forsvinningen utløste luftfartshistoriens største leteoperasjon i et 120 000 kvadratkilometer stort område i Indiahavet. Australia ledet operasjonen som ble innstilt i januar 2017. Flystyrten er og forblir et mysterium.

En ny dokumentar viser rekonstruerte bilder av hvordan flystyrten kan ha utartet seg, ut fra teorien om at drivstoffet tok slutt.

Gransking: Ukjent årsak

I slutten av juli kom det en ny rapport om mysteriet, men heller ikke da klarte granskerne å peke på en overordnet forklaring.

Granskningen kom fram til at det var svikt hos flygelederne, og at kursen til Malaysia Airlines-flyet ble endret manuelt. De ville ikke utelukke at noen andre enn pilotene kan ha fått flyet ut av kurs. Det ble konstatert at årsaken til forsvinningen fortsatt er ukjent, men at flyet skal ha gjort en manuell U-sving etter å ha forlatt Kuala Lumpur.

Det kom også fram at det ikke er tilstrekkelig med informasjon for å finne ut om flyet gikk i stykker i lufta eller ved sammenstøt med havet, ifølge Independent.

Gikk tom for drivstoff

Nå hevder dokumentaren fra National Geographic at flyet var intakt da det styrtet.

Teamet bak dokumentaren har analysert verdens største luftfartsmysterium med ny teknologi og det siste innen data fra undervannssystemer, kombinert med eksperter og digitale rekonstruksjoner, skriver det australske nettstedet News.

Produksjonsselskapet jobbet også tett med det australske byrået for sivil transportsikkerhet og det offisielle granskningsteamet, og skal være den eneste produksjonen som har fått slik tilgang til sakens detaljer.

Dokumentaren konkluderer med at flyet gikk tom for drivstoff før det traff havoverflaten, og har med hjelp fra ingeniører laget en simulering for hva som skjer når en Boeing 777 går tom for drivstoff. Slik har de gjenskapt de siste øyeblikkene.

Teorien er at flyet fortsatte i en «dødsspiral» før det kolliderte med vannet.

VRAKRESTER: En del av den ene vingen ble funnet på en strand i juli 2015. Foto: REUTERS/Prisca Bigot/NTB Scanpix
VRAKRESTER: En del av den ene vingen ble funnet på en strand i juli 2015. Foto: REUTERS/Prisca Bigot/NTB Scanpix Vis mer

Viser vrakrestene

VRAK: Vrakrestene er spredt ut over tusenvis av meter, ifølge modellene som er laget. Foto: National Geographic
VRAK: Vrakrestene er spredt ut over tusenvis av meter, ifølge modellene som er laget. Foto: National Geographic Vis mer

Produsent Andrew Ogilvie forteller til News at bildene er ulikt noe annet som har blitt presentert tidligere. «Drain The Oceans», navnet på dokumentarserien, bruker forskjellige data for å skape et svært nøyaktig tredimensjonale modeller av bunnen av innsjøer, elver og havet.

Dokumentaren inneholder bilder av hva havbunnen vil se ut hvis det ble drenert. Bildene viser hvordan skaperne forventer at flyet vil se ut om det blir funnet på havbunnen.

VRAKRESTER: Dokumentarserien «Drain The Oceans» har skapt tredimensjonale modeller som viser hvordan flyet vil se ut om det blir funnet på havbunnen. Foto: National Geographic
VRAKRESTER: Dokumentarserien «Drain The Oceans» har skapt tredimensjonale modeller som viser hvordan flyet vil se ut om det blir funnet på havbunnen. Foto: National Geographic Vis mer

Bildene viser vrakrester spredt ut over tusenvis av meter. Motorene vil fortsatt være hele, og skroget vil være knust i tusenvis av biter. De svarte boksene, som skal ligge i nærheten, vil avsløre om noen var i cockpiten på mot slutten, skriver Express.

Kun tre vrakrester er skylt opp på strender i den vestlige delen av Indiahavet - den største en to meter lang del av en vinge. Verken flyet, registratorer etter noen av de 239 menneskene om bord er funnet.