<strong>KOKEVARSEL:</strong> Det er sendt ut kokevarsel i Eidsvoll kommune. En rutinekontroll har påvist lave verdier av E.coli ved noen prøvepunkter i vannledningsnettet. Her fra like ved Eidsvollbygningen. Foto: NTB Scanpix
KOKEVARSEL: Det er sendt ut kokevarsel i Eidsvoll kommune. En rutinekontroll har påvist lave verdier av E.coli ved noen prøvepunkter i vannledningsnettet. Her fra like ved Eidsvollbygningen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

E.coli-funn i Eidsvoll:

24 000 innbyggere må koke vannet

Kommunen har gjort e.coli-funn i ett av to høydebasseng.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

24 000 av Eidsvoll kommunes 25 000 innbyggere må koke vannet etter at kommunen påviste funn av E.coli-bakterier i kommunens drikkevann.

Bakterien ble påvist i en rutinekontroll, og kommunen fikk beskjed om funnet klokka 10.15 fredag formiddag.

Drøye to timer seinere var innbyggerne i kommunen varslet per SMS, blant annet.

- Jobber på spreng

Assisterende rådmann i Eidsvoll kommune, Marte Hoel, presiserer overfor Dagbladet at det er påvist lave verdier av e.coli i ett av to høydebasseng, men vedgår likevel:

- Verdien skal være null, sier Hoel.

Hun forteller at kommunen foreløpig ikke har fått meldinger om at noen er syke, og har kontinuerlig dialog med legevakta.

Hva årsaken til e.coli-funnet kan være, kan ikke kommunen svare på nå.

- Vi jobber på spreng for å finne årsaken. I mellomtida må innbyggerne i kommunen koke vannet, sier Hoel.

Hun ber innbyggerne i kommunen forholde seg rolig, følge rådene fra folkehelseinstituttet og følge med på informasjon som blir lagt ut på kommunens hjemmesider.

E.coli-bakterien er ikke påvist i vannet til Feiring, hvor det bor cirka 1000 innbyggere. Disse innbyggerne får vannet fra Damtjern-anlegget.

Lavt sykdomspotensiale

Kommuneoverlege i Eidsvoll kommune, Carl Magnus Jensen, beskriver e.coli-nivåene som så lave at Folkehelseinstituttet anbefaler å undersøke, ikke å sette inn tiltak.

- Men vi har valgt å innføre kokevarsel, fordi funnet ble gjort i et høydebasseng, og både kommunen og befolkningen som informeres vil kunne trekke paralleller til Askøy, sier Jensen

Han forteller at det i utgangspunktet er «veldig lavt sykdomspotensiale» med å omgås e.coli-bakterier.

- Det gjør vi nærmest daglig. I den sammenhengen som bakterien er påvist, er det mest å regne som et indikatorfunn. Når man finner e.coli må man spørre seg om vannet er smittet med andre ting, for eksempel avføring fra dyr eller døde dyr, sier kommuneoverlegen.

Prøver gjennom helga

Kommunen vil gjennom helga ta løpende prøver fra flere steder, ifølge kommuneoverlegen.

- Hver sjette time skal vi ta nye prøver, og det tar minst ett døgn å få et sikkert svar, sier Jensen.

Inntil videre anbefaler derfor kommunen innbyggerne om å koke vannet.

- E.coli kan gi tarmbetennelse, som kan føre til diaré, magesmerter, feber og generell nedsatt allmenntilstand. Opplever man alle disse symptomene, anbefaler vi å ta kontakt med fastlege.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer