24 år gammel litauisk kvinne lurt til prostitusjon i Oslo av venninne

38-åring dømt for menneskehandel i Oslo tingrett.

FIRE ÅR: Hovedmannen bak menneskehandelen og voldtektene ble i Oslo tingrett dømt til fire års fengsel. Her bilde fra rettsaken mot to av bakmennene. Fra venstre bistandsadvokatene  Silje Elisabeth  Stenvaag, Gro Bache Wildhagen, aktor  Pål S. Berg og de tiltaltes advokat, Arne Gunnar Aas.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
FIRE ÅR: Hovedmannen bak menneskehandelen og voldtektene ble i Oslo tingrett dømt til fire års fengsel. Her bilde fra rettsaken mot to av bakmennene. Fra venstre bistandsadvokatene Silje Elisabeth Stenvaag, Gro Bache Wildhagen, aktor Pål S. Berg og de tiltaltes advokat, Arne Gunnar Aas. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag falt dom i menneskehandelsaken mot to laituiske menn på 38 og 32 år. 32-åringen ble frifunnet for menneskehandel, men dømt for å ha lagt til rette for prostitusjon av to litauiske kvinner på 23 og 21 år.

38-åringen ble dømt for menneskehandel og gjentatte voldtekter.

Ytterligere en litauisk mann er tiltalt i saken, men han befinner seg i Litauen. Saken mot ham ble ikke behandlet i Oslo tingrett.

Ble lurt av venninne Retten mener den 23 år gamle kvinnen ble lurt av den 21 år gamle kvinnen til å bli med til Norge. 23-åringen trodde at hun skulle jobbe på bar og snakke med menn, mens retten mener det er bevist at 21-åringen var klar over at de skulle gateprostituere seg.

- Det er rettens helt klare oppfatning at 21-åringen visste at det var snakk om prostitusjon i Norge, og at hun verva 23-åringen for
den tredje tiltalte som nå befinner seg i Litauen. Det er rettens klare oppfatning at 23-åringen visste at prostitusjon var en del av jobben i Norge. Men alt tyder på at i alle fall 23-åringen trodde en vesentlig del av jobben skulle være på en bar, og der det var opp til dem om de ville ta med kunder på «bakrommet» i baren, heter det i dommen (Dagbladet har anonymisert ofrene og den tiltalte).

Fire års fengsel Den 23 år gamle kvinnen ble voldtatt av den 38 år gamle mannen allerede første kvelden etter at hun kom til Oslo. Den neste måneden ble hun og den 21 år gamle kvinnen tvunget til prostitusjon og voldtatt gjentatte ganger i helgene.

21-åringen klarte så å flykte til Litauen, der hun først ble kalt inn som vitne etter at 21-åringen anmeldte den 38 år gamle domfeldte for voldtekt. 21-åringen fortalte så i avhør at hun trodde på voldtektsanmeldelsen, siden hun selv var blitt voldtatt av ham. Dette var starten på politiets opprulling av menneskehandelsaken.

38-åringen ble dømt til fire års fengsel for menneskehandel og voldtekt. 32-åringen ble dømt til 13 måneders fengsel for voldtekt og hallikvirksomhet. 32-åringen har sonet ferdig dommen i varetekt, mens for 38-åringen gjenstår tre år av dommen etter fratrekk av varetekt.