IKKE SYKEHJEM:  Bård Nylund og Cecilie Holm har ett år igjen av sykepleierutdanningen ved Høgskolen i Oslo. De har ikke svart på arbeidsønske-undersøkelsen foreløpig, men Bård Nylund vet allerede hvorfor han ikke har sykehjem som førstevalg når han skal praktisere som sykepleier. FOTO: SIGURD FANDANGO.
IKKE SYKEHJEM: Bård Nylund og Cecilie Holm har ett år igjen av sykepleierutdanningen ved Høgskolen i Oslo. De har ikke svart på arbeidsønske-undersøkelsen foreløpig, men Bård Nylund vet allerede hvorfor han ikke har sykehjem som førstevalg når han skal praktisere som sykepleier. FOTO: SIGURD FANDANGO.Vis mer

24 av 25 vil ikke jobbe på sykehjem

Og deltidsjobb er helt ut blant nyutdannede sykepleiere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Bare én av 25 nyutdannede sykepleiere vil jobbe på sykehjem når de har et reelt valg. Og deltidsjobb på sykehjem er det nærmest ingen unge sykepleiere som vil ha.

Tallenes tale er klar blant vårens kull på drøyt 3 000 nyutdannede sykepleiere er klar.
Slik er førstevalgene av arbeidsplass:

•68 prosent sykehus, somatisk avdeling
• 9 prosent sykehus, psykiatri
• 9 prosent hjemmesykepleie
• 4 prosent sykehjem
• 3 prosent distriktspsykiatrisk senter
• 7 prosent annet

Deltid skremmer bort Og deltidsstillinger blir stadig mindre populært. 72 prosent av de nyutdannede sykepleierne ønsker seg heltidsstilling.

- Dette er unge mennesker som skal etablere seg med jobb og bolig. Det nytter ikke å komme til banken å søke om lån med vikariat eller deltidsjobb å vise til. Lavere stillingsbrøker skremmer folk vekk fra yrket, sier studentleder Bård Nylund i Norsk Sykepleierforbund til Dagbladet.

Han har hatt praksis ved to sykehjem i Oslo og vet godt hvorfor han selv ikke har sykehjem som førstevalg når han skal praktisere sykepleieryrket.

Ny generasjon - Ved sykehjemmene har sykepleierne ansvaret for tre ganger så mange pasienter som på et sykehus. Det gjelder i en normal situasjon. Ved sykdom blir presset enda større. Det er veldig vanlig at sykepleiere blir erstattet av ufaglært arbeidskraft, sier Nylund.

Drøyt halvparten av de nyutdannede sykepleierne deltok i undersøkelsen.
Interessen for å jobbe på sykehjem var på samme lavmål ved tilsvarende undersøkelse for et år siden - 4,2 prosent.

Ønske om heltidsjobb har økt mer markant siden sist.

- Den nye generasjonen sykepleiere ønsker heltid. Undersøkelsen viser at utdannede sykepleiere går over i andre yrker hvis de ønsker en fleksibel jobb og for eksempel studere eller reise innimellom,

Jobbing for vikarbyråer med sykepleiere skal gi en slik fleksibilitet. Men bare 0,1 prosent av de nyutdannede svarer i undersøkelsen at vikarbyrå er deres førstevalg.

Og like tydelig viser undersøkelsen at kartet ikke er tilpasset terrenget tross underskudd av sykepleiere. Bare 12 prosent av vårens nyutdannede er tilbudt fast heltidsjobb.