Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

24 døde i selvmordspakter

De siste to månedene har 24 mennesker i England og Japan møttes på chattekanaler - og begått selvmord sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):

Selvmordspakter på internett hvor fremmede blir enige om å dø sammen blir stadig mer utbredt. Det frykter den britiske psykiateren Sundararajan Rajagopal ved South London and Maudsley NHS Trust.

Selvmordspakter hvor mennesker som kjenner hverandre godt bestemmer seg for å dø sammen, skjer ca en gang i måneden i Storbritannia. Nå er det «cyberselvmord», hvor ukjente mennesker møtes i diskusjonsfora på nett, som skaper bekymring. I Japan er det ekstremt. På under tre måneder har 22 mennesker begått selvmord.

Dette har nylig skjedd:

 • Søndag 28. november ble tre personer, en mann og to kvinner, funnet døde i en bil i en skog ved Tokyo. De hadde gasset seg i hjel.
 • Samme dag ble fire japanske menn funnet døde i en leilighet i Tokyo. De hadde begått felles selvmord ved å fyre med kull i en leilighet uten utlufting.
 • Seks mennesker seg gasset seg i hjel i to biler tidligere i november.
 • Tirsdag 12. oktober ble ni japanere funnet døde, også de gasset ihjel etter å ha inngått en selvmordspakt på internett
 • I Storbritannia tok to skolejenter en overdose med medikamenter i september, etter å ha blitt kjent gjennom internett. Den ene jenta døde. Foreldrene publiserte i etterkant et brev som jenta hadde skrevet, der hun fortalte at hun ble mobbet på skolen.

  Internett som stadig vanligere møteplass kombinert med nettsider som beskriver ulike måter å gjøre selvmord på, kan være årsak til en økning i tallet på selvmordspakter, mener den britiske psykiateren.

  - Hendelsene i Japan kan være isolerte hendelser i et land som har vært kjent for å ha de høyeste selvmordsratene i verden. Men de kan også representere en ny og urovekkende trend, mener han, og legger til:

  - Et økende antall websider viser grafisk hvordan selvmord kan gjøres, og gir detaljert informasjon om dødelige medikamentdoser. Dette kan utløse selvmord for personer som er i risikosonen, spesielt ungdommer, sier han til The Independent.

  Protest


  Han tror at noen gjør det i protest.

  - Majoriteten er nok mentalt syke, men det kan være at noen ønsker å gjøre det som en form for protest. At de tenker at hvis de gjør det sammen med noen, så kommer det i media, sier psykiateren.

  Han mener at psykiatere nå må sette fokus på selvmordspakter på nett. Når man skal vurdere om noen er i risikosonen, bør det være aktuelt å spørre om pasienten bruker internett for å finne informasjon om selvmord, mener Rajagopal.

  Også i Norge har vi sett eksempler på selvmord begått etter møter på internett. I februar 2000 hoppet en norsk mann og en kvinne fra Østerrike fra Prekestolen. De hadde møttes på internett og inngått en selvmordspakt der. De to døde.

  I oktober i år var også et ungt tysk par på vei opp til prekestolen for å hoppe i døden.

  Norske eksperter har tidligere uttalt seg til Dagbladet.no om frykt for den smitteeffekten som dette kan ha.

  Dersom man sliter med selvmordstanker, finnes det hjelp å få. På nett kan du prøve for eksempel:

 • unn.no
 • Kirkens SOS
 • Mental Helse
 • Selvmordinfo
 • Leve Norge.
FELLES SELVMORD: Ni japanere døde 12. oktober etter å ha gasset seg i biler.
HOPPET: Et norsk-østerriksk innledet en selvmordspakt og hoppet i døden fra Prekestolen i 2000.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media