Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

24 evakuerte får vende hjem

Det var i natt stor fare for eksplosjon etter at en trailer med aluminiumsslagg kjørte av veien nord for Vadheim i Sogn og Fjordane.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - De 24 evakuerte har fått beskjed om at de kan vende tilbake til husene sine. Vi føler nå at vi har rimelig bra kontroll, selv om situasjonen kan forandre seg, sa operasjonleder Per Rimmen i Fjordane politidistrikt til Dagbladet.no ved 05-tida tirsdag morgen.

Årsaken til at evakueringen oppheves, er at faren for eksplosjoner nå er redusert etter at den i hele natt har vært regnet som stor. Det samme gjaldt faren for gassutvikling, og to av tjenestemennene som jobbet på ulykkesstedet ble sendt til sykehus for en sjekk etter å ha følt seg usikre på egen helsetilstand.

- De følte litt ubehag i luftveiene, men har kommet seg etter en liten tur innom sykehuset i Førde, forsikrer Fjordane-politiets Odd-Arve Solvåg.

Dramatikken ved Vadheim startet da politiet 00.15 fikk melding om at et vogntogn hadde kjørt av riksvei 39. Kjøretøyet veltet ned i den langsgående Ytredalselva en kilometer nord for Vadheim.

Etter hvert ble det klart at bilen var fylt med aluminiumsslagg fra Hydro Aluminium på Sunndalsøra. Dette slagget kan være selvantennende og eksplosivt i kontakt med luft og vann.

Den ene av vognene fikk en lekkasje, og en ukjent mengde av den 26 tonn store lasta havnet på bakken og i vannet. På grunn av dette, ble folk evakuert fra hus så langt som en kilometer unna ulykkesstedet.

- Dette er farlig gods, og eksplosjonsfaren er stor. Hvis det først smeller, kan det dessuten utvikle seg farlig gass. Vi vurderer fortløpende om vi skal trekke brannfolk og andre mannskaper helt ut av området, sa operasjonsleder Solvåg til Dagbladet.no i 03-tida natt til tirsdag.

Til sammen ble 15 hus evakuert. De 24 beboerne ble innkvartert på en skole i Vadheim. I tillegg ble det vurdert å evakuere flere dersom vinden skulle snu.

Samtidig med evakueringen, måtte også føreren av traileren fraktes til Førde sykehus med lettere skader i skuldrene. E39 er fortsatt stengt, men politiet opplyser ved 06.30-tida at de vurderer å åpne veien med dirigering.

I tillegg til Hydro, er også Statens forurensingstilsyn varslet om situasjonen fordi aluminiumsslagget som har havnet i elva kan være til skade for miljøet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media