24 hjemløse etter brann

Fjorten barn og tolv voksne ble hjemløse da Solbakken asylmottak i Florø brant natt til i går. Brannen begynte i en yttervegg og kan være påsatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FLORØ/OSLO (Dagbladet): - Noen banket på døra mi og ropte «brann, brann». Jeg gikk for å se hva som skjedde. Jeg så røyk og flammer og ringte politiet og brannvesenet. Det tok bare et par minutter før de kom, forteller Fikret Kolenovic fra Montenegro.

I mellomtida fikk han kona og deres to barn ut av huset.

- De andre beboerne gikk også ut. Alle var redde. For noen år siden brant huset jeg bodde i, i det gamle Jugoslavia. Dette minnet meg om det, forteller Kolenovic.

Kolenovic (37) og kona Sadija (29) har en sønn (2) og ei datter (1).

Flere barnefamilier

De andre beboerne er også barnefamilier, og til sammen ble tolv voksne og fjorten barn evakuert. Ingen ble skadet.

Solbakken asylmottak består av flere bygninger. Den som brant, er en ubebodd fløy med kjøkken og aktivitetsrom, som går ut fra hovedbygningen. Men i bygningen den går ut fra, bor 26 mennesker, alle barnefamilier. Denne bygningen ble totalskadd med vann- og røykskader.

- Kan brannen være påsatt?

- Det er en mulighet vi alltid må undersøke, og her er det en helt klar mulighet. Da våre mannskaper kom til stedet, så de åpen flamme på utsida av bygget. Det er et ganske sterkt indisium, sier Kjetil Avsnes, operasjonsleder i Florø-politiet.

Var tømt og låst

Huset er et murhus, til dels kledd i tre. Brannen begynte i trekledninga på utsida av huset, og spredde seg opp mot taket.

Bygningen der det brant var i bruk fram til klokka 23. Da ble den tømt og låst, og ansatte på mottaket gikk gjennom den for å se at alt var som det skulle.

To timer seinere sto flammene ut fra ytterveggen.

Politiet fikk melding om brannen ved 01-tida. Driftsleder Arild Hellesen kom til mottaket 01.15.

- Da var det kaos, masse folk, men ingen panikk. Alt gikk rolig for seg. Vi samlet de berørte i et rom vendt bort fra brannen og lot politi og brannvesen gjøre sitt, forteller Hellesen.

- For beboerne er det vondt og vanskelig, det som har skjedd. Mange har kommet fra katastrofeområder. De opplever at de har dratt fra den ene katastrofen til den andre, sier mottaksleder Kåre Antonsen.

Totalt bor 90 personer på Solbakken mottak. De 64 som ikke bor i hovedbygningen, bor i mindre hus et stykke unna, og er ikke direkte berørt av brannen. De evakuerte er foreløpig innkvartert på hotell og pensjonat.