NEKTER: Kronprinsesse Mette-Marit besøkte i helgen Hvalstad skole i forbindelse med skidag for mindreårige asylsøkere. Mens 24 kommuner nekter å ta i mot asylbarn, valgte over 300 å ikke svare på IMDIs anmodning om å bosette asylbarn. 
Foto: Lise Åserud / Scanpix
NEKTER: Kronprinsesse Mette-Marit besøkte i helgen Hvalstad skole i forbindelse med skidag for mindreårige asylsøkere. Mens 24 kommuner nekter å ta i mot asylbarn, valgte over 300 å ikke svare på IMDIs anmodning om å bosette asylbarn. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

24 kommuner nekter å ta imot asylbarn

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet mener unnskyldningene er dårlige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||I fjor sa 24 kommuner i Norge nei til å bosette enslige asylsøkere under 18 år. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet mener kommunenes unnskyldninger er dårlige.

Ifølge en oversikt fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) sa 24 kommuner nei i fjor til å ta imot asylbarn. 79 kommuner sa ja. Flere kommuner valgte å ikke svare på anmodningen om å bosette asylbarn.

Kommunene viser hovedsakelig til tre grunner når de avviser asylbarn: De fører en politisk restriktiv linje, de har mangel på ressurser, og de tror det blir vanskelig å ta imot barn med bakgrunn fra krigsområder.

- Det er tull når kommuner sier at de ikke har råd, fordi vi gir alltid tilstrekkelige ressurser etter fastsatte satser, sier IMDIs bosetningsansvarlig Ohene Aboagye til Vårt Land.

Kommunene får dermed dekket alle kostnader når de bosetter mindreårige enslige asylsøkere, mener han.

- Andre mener de ikke har kapasitet til å tilby skole og bolig. Og noen vil rett og slett ikke ha dem. Jeg har hørt noen si at det blir vanskelig å få dem til å fungere som normale barn. Det er også bare tull. Barn som kan reise alene fra Afghanistan til Norge er ressurssterke, sier Aboagye.

(NTB)