24 må passe én rusmisbruker

Ski kommune bruker fem millioner kroner og 24 ansatte for å ta seg av en voldelig rusmisbruker med sinnslidelser som forflyttes fra Blakstad sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mannen er ca. 30 år og ekstremt ressurskrevende. Han oppfører seg truende og har en historie preget av voldsepisoder, opplyser avdelingsleder Gro Ravne i Ski kommunes sosialetat til Aftenposten.

Mannen defineres som ferdigbehandlet på Blakstad sykehus, og er dermed hjemkommunen Skis ansvar. Det koster kommunen dyrt. Rusmisbrukeren får blant annet en bolig til tre millioner kroner. Huset må ligge i sentrum av Ski «på grunn av akutt behov for assistanse fra politi og eventuelt legevakt ved voldsbruk», slik kommunens helse- og sosialstyre skriver i sitt vedtak.

Minst to personer må passe på mannen dag og natt. 9,8 årsverk er satt av til bemanning av boligen, en arbeidstid som fordeles på 24 personer i turnus.

- Slike klienter kan velte hele budsjettet i mindre og fattigere kommuner enn vår, sier avdelingsleder Ravne til Aftenposten.

Hun frykter en tilstrømning av klienter med psykiske lidelser og rusproblemer til mindre kommuner, og setter dette i sammenheng med nedledingen av psykiatriske institusjoner.

- Før fantes det institusjoner, som Reigjerdet, der disse menneskene kunne bo. Det gjør det ikke lenger, sier Ravne. Den nye generasjonens eksperimentering med stoffer som ecstasy gjør henne spesielt bekymret.