Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

24 mil uten liv

Massedød, likstank, sult og plyndring er stikkord i rapportene fra den flomherjede Aceh-provinsen på Sumatra i Indonesia. Befolkningen skriker fortvilet på hjelp som ennå ikke er kommet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Øyenvitner om bord i et fly som fløy over katastrofeområdet i den sørvestlige delen av Aceh i går, kunne fortelle om en 24 mil lang strandlinje der det ikke fantes livstegn og der alle hus var jevnet med jorda. Det skal bo én million mennesker i området.

-  Ingen av de 17 landsbyene er der lenger, sa Teungku Zulkarnaini, den fremste lederen i Nagan Raya-distriktet.

Fare for massedød

80 prosent av byen Meulaboh i det vestlige Aceh er ødelagt, ifølge lokale politifolk. Dette var et av de første områdene som ble truffet av flodbølgen. I en e-post fra den lokale politioffiseren Rilo Pambudi i Meulaboh ble det rapportert om matmangel og plyndring i byen.

-  Hvis ikke det kommer hjelp i løpet av tre eller fire dager vil det bli massedød her, skrev politioffiseren i e-posten som ble offentliggjort i hovedstaden Jakarta.

Dødstallene stiger

Med henvisning til en offisiell tjenestemann skrev nyhetsbyrået AFP i går at dødstallene i provinshovedstaden Banda Aceh og Maulaboh har steget til 21 000. Det er akutt behov for medisiner, vann, likposer og generatorer som kan skaffe strøm. Denne regionen har vært isolert siden borgerkrigen mellom indonesiske militære og separatistgrupper blusset opp igjen i fjor.

Utenlandske hjelpeorganisasjoner har hatt forbud mot å arbeide i Aceh-provinsen, men indonesiske myndigheter har nå gitt grønt lys for internasjonalt hjelpearbeid. Men det tar tid å komme i gang.

 JEVNET MED JORDA:  Slik så en av Aceh-provinsens landsbyer ut fra lufta da en fotograf fløy over katastrofeområdet i går. Foto: Dita Alangkara/AP/Scanpix
JEVNET MED JORDA: Slik så en av Aceh-provinsens landsbyer ut fra lufta da en fotograf fløy over katastrofeområdet i går. Foto: Dita Alangkara/AP/Scanpix Vis mer

Sinne og fortvilelse

De få journalistene som er kommet til Aceh, kan rapportere om hauger med lik som allerede er begynt å gå i forråtnelse og om pårørende som desperat prøver å begrave sine døde i tropevarmen.

En korrespondent fra nyhetsbyrået Reuters møtte fortvilelse og sinne fra lokalbefolkningen da han kom til Banda Aceh i går.

-  Hvor er hjelpen? Det finnes ingenting. Hele regjeringen sover, sa 28 år gamle Mirza. Hundrevis av soldater og frivillige var i ferd med å samle opp lik for massebegravelser for å hindre utbrudd av epidemier. Men faren for smittsomme sykdommer er stor.

De få butikkene i byen som ennå var åpne, ble bevoktet av soldater for å hindre plyndring. Hele militære enheter er blant de drepte og savnede. Separatistene på øya har erklært våpenhvile mens folk leter etter sine kjære.

Tusenvis av byens innbyggere er traumatisert og frykten for nye jordskjelv og flodbølger er stor.

-  Vi har ikke engang nok likposer, fortalte oberstløytnant Dudi Santoso i den indonesiske hæren.

Øyer flyttet på seg

Mens redningsarbeidere etter hvert kommer fram til Aceh er flere øyer i Indonesia fremdeles fullstendig isolert. Ingen vet hvor store ødeleggelsene er der.

Jordskjelvet utenfor Sumatra var så kraftig at det fikk jordaksen til å vakle, skriver NTB. Flere øyer i området ble flyttet flere titalls meter, ifølge amerikanske geologer. -  Jordskjelvet har endret på kartet, sier Ken Hudnut ved US Geological Survey.

Anslag basert på seismiske modeller tyder på at noen av de mindre øyene utenfor Sumatra kan ha flyttet seg så mye som 20 meter. Det nordvestlige hjørnet av Sumatra ser ut til å ha flyttet seg 36 meter mot sørvest, ifølge Hudnut.

FORTVILT: En kvinne fra Aceh-provinsen leter etter sine egne blant de mange døde som var funnet etter flodbølgen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media