24 milliarder som skaper hodebry for Erna før Trump-treff

Trump krever at Norge bruker flere titalls mer på forsvar. Erna Solberg kan ikke svare for hvor pengene skal hentes fra.

KOSTBART KRAV: Hvis Norge skal nå toprosentmålet, kan det koste 24 milliarder i økte forsvarsutgifter hvert år fram mot 2024. Erna Solberg kan ikke si hvor de pengene eventuelt skal hentes fra. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KOSTBART KRAV: Hvis Norge skal nå toprosentmålet, kan det koste 24 milliarder i økte forsvarsutgifter hvert år fram mot 2024. Erna Solberg kan ikke si hvor de pengene eventuelt skal hentes fra. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

PARIS (Dagbladet): Ifølge en utregning SSB har gjort vil Erna Solberg måtte øke forsvarsbudsjettene med 24 milliarder hvert år fram til 2024 for å innfri kravet Donald Trump setter til Norge.

I et brev til Erna Solberg har den amerikanske presidenten gjort det klart at han forventer at Norge bruker to prosent av brutto nasjonalprodukt på Forsvaret innen 2024.

Erna Solberg kan ikke svare for hvor hun skal hente alle milliardene fra. Hun møter Trump under Nato-toppmøtet i Brussel denne uka.

- Det er vekst i norsk økonomi, og vi får mer skatteinntekter framover. Men det er ikke ett område som skal finansiere økte utgifter på forsvar, det blir en helhetlig prioritering regjeringen må gjøre. Forsvar er et område som er i konkurranse med alle andre områder, sier hun.

- Anslått vekst i norsk økonomi er ikke i nærheten av å dekke inn 24 milliarder i året?

- Det er riktig at handlingsrommet vårt er anslått til mindre enn det. Det viktigste vi kan gjøre er likevel å skape nok jobber i Norge, svarer Solberg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer