Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

24 millioner kinesiske ungkarer

- Risikerer å forbli single hele livet, sier forsker.

MANGE OM BEINET: Prognoser viser at om ti år kan det være så mange som 24 millioner ungkarer i Kina. Dette bildet er fra en seremoni i Wuhan i august. Foto: CHINA OUT/AFP/SCANPIX
MANGE OM BEINET: Prognoser viser at om ti år kan det være så mange som 24 millioner ungkarer i Kina. Dette bildet er fra en seremoni i Wuhan i august. Foto: CHINA OUT/AFP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Om ti år kan så mange som 24 millioner kinesiske menn stå uten en make.

Det skyldes at det fødes langt flere gutter i landet, som innførte ettbarnspolitikken i 1979. I Kina er selektiv abort av jenter blitt et utbredt problem, fordi så mange vordende foreldre helst ønsker seg en gutt.

Ifølge rapporten fra Chinese Academy of Social Sciences er det «ekstremt vanlig» å ta abort, dersom det er jentebarn på vei. Denne abortpraksisen er svært utbredt i rurale områder, og har økt i omfang etter innføringen av ultralyd på slutten av 80-tallet.

De siste tallene viser at det i gjennomsnitt fødes 100 jenter per 119 gutter. I enkelte provinser er skjevheten enda større. Der fødes 130 gutter mot 100 jenter.

Forsker Wang Guangzhou sier til den kinesiske avisa Global Times, at resultatet er at menn i fattigere deler av Kina forblir single hele livet.

- Sjansen for å bli gift er svært liten dersom man er mer enn 40 år og lever på landsbygda, sier Wang, ifølge BBC.

En annen årsak til kjønnsubalansen er folks valg av livsstil.

- Folks prioriteringer har endret seg de siste 20 årene. Unge par ønsker et barn til, eller de ønsker å leve en DINK-tilværelse (Dual Income No Kids), sier sosiolog Yan Hua til China Daily.

Det store overskuddet av menn har førrt til at tvangsprostitusjon og menneskehandel har økt i omfang, skriver forskerne i rapporten.

Kinas omstridte ettbarnspolitikk ble innført for å bremse befolkningsveksten. Ifølge regjeringsorganet for familieplanlegging, ville innbyggertallet på 1,3 milliarder vært 400 millioner større uten politisk inngripen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling