Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anne-Elisabeth Hagen

24 minutter som kan gi politiet svar i kidnappingssaken

Politiet tror Anne-Elisabeth Hagens familie kan ha blitt spanet på før mistenkt bortføring. - Peker mot utlandet og organiserte kriminelle, sier ekspert.

VIL HA KONTAKT: Torsdag 10. januar gikk politiet ut med to videoer av personer som ble observert utenfor Tom Hagens arbeidsplass 31. oktober. Politiet antar at hun ble bortført på morgenen eller formiddagen samme dag, og ønsker kontakt med disse personene. Video: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To videoklipp fra utenfor milliardær Tom Hagens arbeidsplass på morgenen 31. oktober i fjor, får politiet til å stusse.

Videoklippene kan være svært sentrale i den mystiske forsvinningen av hans kone Anne-Elisabeth Hagen (68).

Klokka 07.36 denne morgenen kommer en person gående fra venstre mot høyre i bildet utenfor industriområdet Futurum i Lørenskog, der Tom Hagen jobber.

24 minutters mellomrom

Personen, som antas å være en mann, snur og går tilbake.

BIOLOGISKE SPOR: Politiet har kalt inn hunder i søket etter den angivelig kidnappede Anne-Elisabeth Hagen. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Lokalene ligger omkring fire kilometer fra Hagen-parets hjem på Fjellhamar, der politiet mener at Anne-Elisabeth Hagen ble bortført på morgenen eller formiddagen på halloween i fjor.

24 minutter etter - nøyaktig klokka 08.00 på morgenen - har videokameraet fanget opp en person som enten kan være identisk med den første, eller være en annen person.

Frykter overvåkning

Politiet mistenker at personen eller personene driver spaning mot Tom Hagen og hans arbeidsplass, og at milliardæren kan ha blitt spanet på og kartlagt kort tid før den antatte bortføringen av kona.

Videobildene er nå derfor av stor interesse for politiet, som ønsker tips om hvem personene kan være.

- Vi ønsker å komme i kontakt med denne personen, sier Tommy Brøske, etterforskningsleder i Øst politidistrikt.

- Med et slikt scenario, med en bortføring og med den bakgrunnen vi snakker om her, kan vi ikke utelukke at familie, eiendom og arbeidsplass har blitt overvåket i forkant, sier Brøske til Dagbladet.

- Tyder på organisert kriminalitet

- Dersom det er slik at de spaner på ektemannen, så tyder dette på en høyere grad av profesjonalitet, ser Ivar Fahsing, forsker ved Politihøgskolen og fagansvarlig for utdanning av drapsetterforskere.

Det tyder også på at de mistenkte kidnapperne i så fall er godt organisert.

- Det er ikke nødvendigvis vanskeligere å etterforske en sak som er godt organisert. Det vil vanligvis etterlate flere spor enn én person som suser inn og ut uten samhandling eller organisering. Flere personer og mer organisering vil vanligvis gi flere spor og større fare at noen trår feil, sier Fahsing til Dagbladet.

- Peker mot utlandet

Han mener en slik spaning på forkant styrker oppfatningen av at det kan være en organisert kidnapping.

Politiet opplyste i dag at både de internasjonale politisamarbeidene Europol og Interpol har hatt konkrete oppgaver i etterforskningen.

- Det peker mot utlandet. Hvis dette er organisert, så er det ikke usannsynlig at de samme personene har gjort det samme et annet sted før. Det er ikke sånn at man bare gjør slik type kriminalitet én gang, og slutter med det. En «fordel» med at det er organisert, er at går igjen fra land til land, sier han.

EKSPERT: Forsker ved Politihøgskolen, Ivar Fahsing, har skrevet flere lærebøker om organisert kriminalitet og utdanner drapsetterforskere. Foto: PHS
EKSPERT: Forsker ved Politihøgskolen, Ivar Fahsing, har skrevet flere lærebøker om organisert kriminalitet og utdanner drapsetterforskere. Foto: PHS Vis mer

Det er kjent at politiet skal ha oppsøkt kriminelle miljøer på Romerike og omegn.

- Sjansen for at dette er norske kriminelle er ikke stor, hvis det dreier seg om kidnapping. Norske kriminelle kan selvsagt hjelpe deg med å utelukke det, men det er veldig liten tradisjon for den type kriminalitet i Norge, sier han.

Familien kjent med etterforskning

Familien selv har levd i uvisshet i 71 dager etter at Anne-Elisabeth forsvant. De har fortsatt ikke mottatt noe livstegn fra 68-åringen, noe de håper gårsdagens offentliggjøring av saken skulle føre til.

Familien har mottatt et løsepengekrav på 85 millioner kroner via kryptovalutaen Monero, og politiet og bistandsadvokat Svein Holden tror bortføringen kan være gjennomført av profesjonelle aktører med et økonomisk motiv.

- Hva tenker dere om at familien kan ha blitt spanet på i forkant?

- Vi er kjent med at politiet etterforsker dette, men utover det har vi ingen kommentar, sier Holden til Dagbladet.

Over hundre tips

Ingen er så langt siktet i saken. Etterforskerne vet ikke hvor Anne-Elisabeth Hagen befinner seg, eller i hvilken tilstand hun er i.

På dagens pressekonferanse bekreftet politiet at det er funnet et «skrevet dokument» i boligen, med trusler om hva som skjer dersom en løsepengesum på over 85 millioner kroner i kryptovaluta ikke betales.

FORSVANT: Milliardærkona Anne-Elisabeth Hagen (68) forsvant fra sitt hjem i Lørenskog 31. oktober 2018. Politiet antar at hun ble bortført på morgenen eller formiddagen. Dette vet vi. Video: Bones, Rydning, Storrusten. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Politiet har fått inn over hundre tips etter at de i går gikk offentlig ut om etterforskningen, som hittil har vært hemmelig. Men de gjentok i dag at de fremdeles ønsker tips.

Politiet ønsker også video fra folk som har oppholdt seg i nærheten av boligen i Sloraveien 4, eller riksvei 159 (Strømsveien) - dette kan være fra for eksempel dashbordkameraer, mobiler eller droner.

Politiets tipsnummer i saken er 64 81 95 99.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!