24 sprengt til døde

Klokka er rundt 18.30. Barberen Yitzhak Teva klipper håret til en kunde. Så hører han et voldsomt smell. Minst 24 mennesker, de to selvmordsbomberne inkludert, mistet livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JERUSALEM (Dagbladet): Så skjedde det igjen. Minst 22 sivile ble drept og minst 100 personer skadd i en selvmordsaksjon i Israel i går kveld. To selvmordsaksjonister sprengte seg i lufta med få minutters mellomrom ved den gamle busstasjonen i Tel Aviv.

Bombene gikk av i et strøk der mange fremmedarbeidere og ulovlige innvandrere oppholder seg. I går fikk mange av dem føle konflikten mellom Israel og palestinerne på livet.

Dører som bårer

Det var i går kveld fortsatt uklart hvem som sto bak udåden. Tre palestinske organisasjoner påtok seg ansvaret for aksjonen. Først ute var Islamsk jihad. En talsmann for den militante organisasjonen benektet seinere dette. Så påtok Hamas på seg ansvaret. Til slutt meldte Al-Aqsa Martyrbrigade at de sto bak.

Barbereren Yitzhak Teva så ut av butikken. De trange gatene var fulle av biler som forsøkte å få de sårede menneskene bort. Andre mennesker brukte dører som provisoriske bårer.

- Så fort jeg hørte de kraftige eksplosjonene, forsto jeg at det ville bli mange døde og sårede. Vi så etter folk som pustet. Folk lå jo bare der strødd i gatene, forteller øyenvitnet Alon Oz til den israelske militærradioen.

Til tross for at den israelske hæren holder en jernhånd rundt de palestinske områdene, klarte to personer å lure seg inn i det tett befolkede området i går kveld. Ifølge den libanesiske tv-kanalen al Manar, tar den ekstreme palestinske gruppa Islamsk jihad ansvaret for gårsdagens aksjon.

Valgkampargument

28. januar er det nyvalg i Israel. Gårsdagens selvmordsaksjon vil bli hyppig nevnt i valgkampen. Både Likud-leder Ariel Sharon og Arbeiderpartiets Amram Mitzna var ute med kommentarer i går.

- Nå er mitt hjerte med familiene og deres sårede. Jeg er fast bestemt på å endre Israels sikkerhetspolitikk, sånn at vi nådeløst kan straffe drapsmennene og deres bakmenn. Samtidig skal vi bygge en mur som vil være et skjold mellom oss og terroren, sa Mitzna i går kveld.

Til trampeklapp fortalte Ariel Sharon at han vil fortsette sitt arbeid for å stoppe den palestinske terroren.

Mens Herut-formannen Michael Klein (Israels mest høyrevridde parti) sa følgende:

- Arafat må bli likvidert og palestinerne må bli gitt et siste smell sånn at de glemmer krig i de neste hundre åra. Hva amerikanerne planlegger mot Saddam er ikke noe sammenliknet hva vi skal gjøre med de palestinske myndighetene.

Krisemøter

Israelske myndigheter satt i en rekke møter i går kveld for å finne ut hvordan de skal svare på gårsdagens selvmordsaksjon, men det var ikke klart hva den israelske hæren vil gjøre. Annet enn at hevnen vil komme.Forrige selvmordsaksjon i Israel fant sted i november i fjor, da en selvmordsaksjonist sprengte seg sjøl og 11 passasjerer i døden i Jerusalem.

TO BOMBER: Med få minutters mellomrom sprengte to palestinske selvmordsbombere seg i lufta ved busstasjonen i Tel Aviv. 22 tilfeldige mennesker mistet livet.