Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

24 timer for fred

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det er ikke riktig at en krig uvilkårlig følger sin egen logikk. Når en konflikt forsøkes løst gjennom så upresise midler som militær konfrontasjon og væpnet kamp, blir begreper som forutberegnelighet, politisk rasjonalitet og logisk tenkning gjerne stridens første ofre. Derfor krever alle framstøt for fred både politisk mot og vilje til å bryte ut av forestillingen om at krigens dynamikk ikke kan rokkes ved.
  • Krigen mellom NATO og Jugoslavia har hatt og vil få uhyggelige menneskelige omkostninger. Katastrofens store omfang i Serbia, i Montenegro, i Kosovo, Albania og Makedonia, skriker etter politiske og militære helhetsløsninger. Solospillernes og skisseavtalenes tid er forbi. Richard Holbrooke kan ikke nok en gang gi partene pusterom gjennom ufullkomne avtaler. En løsning må innebære fulle og reelle sikkerhetsgarantier til de fordrevne kosovoalbanerne og hjelp til de nabolandene som nå risikerer at en upresis luftkrig frister Milosevic til å utløse enda mer vold og kaos. En langvarig luftkampanje som ikke ledsages av et intenst diplomati, vil ødelegge både Jugoslavia og nabolandene. Resultatløs krigføring vil også skade NATOs egen styrke og troverdighet. Politisk handlekraft må avløse følelsen av at kommende katastrofer er uavvendelige.
  • Derfor er det positivt at vi i denne uka har sett tre beskjedne signaler om bevegelse i det fastfrosne fiendebildet. Russland spiller igjen en mer konstruktiv rolle, både gjennom Gardermoen-møtet og ved at Viktor Tsjernomyrdin er oppnevnt som spesialutsending til Jugoslavia. Det er også en lettelse at FNs generalsekretær Kofi Annan igjen er på arenaen.
  • Det mest oppløftende er imidlertid at det tyske formannskapet i EU har lagt på bordet et konkret forslag om på klare vilkår å stanse bombingen i 24 timer mot at Milosevic straks oppfyller en rekke av NATOs krav. Det er mer enn usikkert om Milosevic vil gå med på dette. Men planen er et første skritt på veien mot en løsning der både FN og Russland kan spille konstruktive roller.