24 timer i flammehelvete

Brannmannskapene kjempet en desperat kamp mot flammene, mens de visste at deres egne hus brant ned til grunnen. Minst fire mennesker er drept, og flere hundre hus er totalskadd etter de enorme brannene i Canberra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helgas branner er de verste som har herjet i Australia noensinne. Flammene krevde minst fire menneskeliv, og har så langt ødelagt 388 hus.

Flere tusen mennesker er evakuert, 25 prosent av byen er uten elektrisitet og det er innført unntakstilstand.

- Jeg har sett mange skogbranner tidligere, men dette er uten tvil den verste, sier statsminister John Howard.

Fire drept

En 61 år gammel mann døde av røykskader da han prøvde å redde huset sitt, og en 83 år gammel kvinne ble funnet død i hjemmet sitt i Canberra. En 37 år gmmel kvinne ble funnet død i forstanden Duffy, og det ble nettopp klart at flammene har krevd enda et liv.

Minst tre mennesker er alvorlig skadd, og 220 andre får behandling for røykskader og brannsår. I tillegg er flere personer savnet.

Brannmannskapene hadde ingen sjanse mot det mektige flammehavet. Vinder på oppmot 40 kilometer i timen førte at at det var umulig å få kontroll på brannen.

- Mange brannfolk mistet hjemmene sine og eiendeler, mens de kjempet for å redde andres hus, sier minister John Stanhope.

- Dette er noe som kanskje skjer en gang i løpet av hundre eller to hundre år. Flammene bevegde seg lynraskt. Brannen var så enormt, kraftig og raskt at vi ikke hadde kapasitet til å ta oss av den.

Trist dag

Brennende vrakdeler regnet ned over store områder, og førte til at brannen spredde seg rekordraskt. Brannfolk og beboere kjempet side om side, mens de sjokkert ble vitner til at flammene klarte å sluke hus på under 15 minutter.

- De siste 24 timene har vært forferdelige. Dette er en trist dag for Canberra, sier politisjef John Murray.

I dag kom heldigvis væromslaget. Klokka 16 lokal tid erklærte brannvesenet at de hadde kontroll på flammene. Men unntakstilstanden blir opprettholdt.

Det er forventet høye temperaturer de neste to dagene, og det fryktes at brannen kan blusse opp igjen.

Kilder: AAP, Nine Network, The Age, The Canberra Times, CNN, AP

FLAMMEHAV: Brannmannskapene hadde ingen sjanse mot de svært aggressive brannene.