2400 flere arbeidsledige

Det var flere arbeidsledige i juni enn i fjor, men det var nedgang den siste måneden.

FLERE LEDIGE: Men Arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad i NAV så en liten nedgang fra mai. Foto: Truls Brekke/Dagbladet
FLERE LEDIGE: Men Arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad i NAV så en liten nedgang fra mai. Foto: Truls Brekke/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Ved utgangen av juni var 66 600 personer registrert som helt ledige hos NAV, noe som utgjør 2,5 prosent av arbeidsstyrken. Dette er 2 400 flere enn i juni i fjor.

Bruttoledigheten var på 82 100, og dette er 2 600 flere enn i fjor. Bruttoledigheten i juni i år tilsvarer 3,1 prosent av arbeidsstyrken, som er høyere enn i juni 2012, da den lå på 3,0 prosent.

Færre enn i mai Sesongjusterte tall fra NAV viser at antall arbeidsledige falt med 500 personer fra mai til juni. Summen av helt arbeidsløse og arbeidssøkere på tiltak var uendret.

- Etter fire måneder med økning i arbeidsledigeten, har vi sett en nedgang i juni. Det er likevel for tidlig å si om nedgangen denne måneden viser at arbeidsledigheten er i ferd med å stabilisere seg, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

Flere ledige - nesten overalt Ser vi ett år tilbake, er antallet arbeidsløse nå større innen alle yrkesgrupper, bortsett fra i undervisning.

Arbeidsledigheten er lavest i undervisning og akademiske yrker, begge med 0,9 prosent.

Arbeidsledigheten er høyest innen bygg og anlegg, barne- og ungdomsarbeid, samt reiseliv og transport, alle med 3,9 prosent ledighet.

Samanlignet med juni i fjor er det nå 1.000, eller 15 prosent, flere arbeidsløse bygg- og anleggsarbeidere, og arbeidsløsheten i denne yrkesgruppen har steget fra 3,4 til 3,9 prosent. 

Stygg trend Det er også blitt flere ledigen innen helse, pleie og omsorg. Sammenlignet med juni 2008 er økningen på nesten 2 000, eller 70 prosent, fremgår det av NAV-rapporten.

I forhold til juni i fjor har det blitt 400 flere som er helt ledige eller på tiltak, en økning på 7 prosent. 50 prosent av den økningen kan imidlertid forklares med at det er blitt 200 flere ledige sosionomer og barnevernspedagoger.

Opp i Sogn - ned i Telemark Høyest ledighet i Østfold  Arbeidsledigheten er høyest i Østfold med 3,4 prosent, og i Oslo og Finnmark med 3,2 prosent. Lavest er den i Rogaland og Sogn og Fjordane med 1,7 prosent.

ØKER: Det er blitt 15 prosent flere ledige innen bygg og anlegg det siste året. Foto: Bølstad,Geir/Dagbladet.
ØKER: Det er blitt 15 prosent flere ledige innen bygg og anlegg det siste året. Foto: Bølstad,Geir/Dagbladet. Vis mer

Sammenlignet med juni i fjor har antall arbeidsløse steget mest i Sogn og Fjordane med 14 prosent og i Møre og Romsdal med 10 prosent.

Ledigheten i eurosonen Arbeidsledigheten i eurosonen er rekordhøy og fortsetter å øke. Ifølge sesongjusterte tall fra Eurostat var arbeidsledigheten på 12,2 prosent av arbeidsstyrken i april 2013.

Det er imidlertid store forskjeller mellom de ulike eurolandene. Ledigheten i Østerrike og Tyskland er for eksempel henholdsvis 4,9 og 5,4 prosent. I Hellas og Spania er ledigeheten på henholdsvis 27 og 26,8 prosent.

UNDERVISNING: Her er det blitt færre arbeidsledige det siste året.
UNDERVISNING: Her er det blitt færre arbeidsledige det siste året. Vis mer