Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

240 000 nordmenn i helsestudio

Nærmere 240 000 nordmenn tilbringer flere timer i uka i landets helsestudioer. Noen av dem trener så mye at det går på helsa løs. I England advares folk mot for mye trening i en stressete hverdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Totalt er det registrert 325 helsestudioer i Norsk Helsestudioforbund.
I USA er aerobic den idretten som vokser mest i omfang. Idrettsstipendiat Bjørn Barland ved Norges idrettshøgskole tror vi vil se en tilsvarende økning her i landet om noen år.

Skader for millioner

Forskere ved Sheffield University regner med at det i Storbritannia finnes omtrent fem millioner fitness-utøvere. De koster ifølge helsemagasinet Style bortimot 2000 millioner kroner årlig for behandling av skader og slitasje forårsaket av for mye trening.

Her i landet finnes det ingen undersøkelser som ser på sammenhengen mellom trening i helsestudio og skader.

- All fysisk aktivitet fører til skader. Men jeg tror at samfunnet sparer mer enn det koster, sier overlege Sverre Mæhlum ved Toppidrettssenteret.

Han tror den forebyggende effekten av trening oppveier skadene folk pådrar seg.

Privat trening

- Enhver overdrivelse er dum. Men jeg tror ikke treningsfanatisme er mer utbredt i helsestudiomiljøene enn i joggeløypene. Snarere tvert imot, sier stipendiat Bjørn Barland.

Han har i flere år undersøkt det norske helsestudiomarkedet, og sett på årsakene til at det er så populært.

- I åra som kommer, vil vi se at all privat trening kommer til å vokse. Helsestudioer, rullebrett, trim-tram, friskis&svettis og andre innendørsaktiviteter. Folk gidder ikke engang å gå ut i skogen i helgene lenger. Fysisk inaktivitet er den største trusselen mot Helse-Norge, sier Barland.

Han mener foreldre må bli flinkere til å sende barna ut for å leke, og heller trappe ned på alle de organiserte aktivitetene der barna kjøres til og fra av foreldre som mener det godt.

- Barn fratas retten til å aktiviseres ute. Men de trenger å være ute i skog og mark. De trenger å ha frihet til å kunne bevege seg i den retningen de vil, sier han.

Han er svært betenkt over å tilby barn ned i toårsalderen innendørs trening.

Hele Norges coronakart