240.000 nordmenn utsatt for ID-tyveri

Sleipe kriminelle stjeler identiteten din, og gjør livet ditt til et mareritt. Det tar i snitt 1,5 år før ID-tyveriet oppdages.

ID-TYVERI:  ID-tyveri er den raskest voksende form for kriminalitet i vesten. Flere ti tusen nordmenn vil i år få sin identitet stjålet og brukt av kriminelle.   Illustrasjonsfoto: Colorbox
ID-TYVERI: ID-tyveri er den raskest voksende form for kriminalitet i vesten. Flere ti tusen nordmenn vil i år få sin identitet stjålet og brukt av kriminelle. Illustrasjonsfoto: Colorbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Identitetstyveri er den raskest voksende form for kriminalitet i den vestlige verden. Hvert eneste år tappes bankkontoer for millionbeløp. Pass, kredittkort og andre ID-dokumenter brukes av kriminelle for å begå alvorlig kriminalitet.

- Våre siste tall viser at bare i Norge har 105.000 mennesker de to siste åra vært utsatt for at noen andre har brukt din identitet til å begå slike straffbare handlinger, sier Tore Larsen Orderløkken, leder i NorSIS (Norsk senter for informasjonssikring) til Dagbladet.

Forsikringsselskapet Tryg opererer med at 240.000 nordmenn har vært utsatt for ID-tyveri.

- Ødelegger liv - Vi får daglig henvendelser fra våre kunder som forteller at har blitt utsatt for denne kriminaliteten. Det blir opprettet lån og kreditt i deres navn, uten at de vet om det. Andre har opplevd at det er kjøpt varer og tjenester i deres navn. Deres gode navn og rykte blir skadet, sier kommunikasjonssjef Roald Stigum Olsen i forsikringsselskapet Tryg.

Mens tallene til NorSIS viser at bare i løpet av de to siste åra har hele 105.000 nordmenn opplevd at identiteten deres har blitt stjålet, og at hensikten har vært å begå kriminelle handlinger, viser Trygs tall fra Statens institutt for forbruksforskning at 240.000 nordmenn har opplevd ID-tyveri marerittet.

- Mørketall - Vi mener det er store mørketall. Vår undersøkelse viser at hele 61 prosent av den norske befolkning ikke vet hva de skal gjøre, dersom de blir utsatt for ID-tyveri, sier kommunikasjonssjef Roald Stigum Olsen i Tryg.

- MANGE OFRE:  Tore Larsen Orderløkken i NorSIS bekrefter at 105.00 nordmenn har vært fått sin ID stjålet de siste to åra . - Kriminelle har brukt andres identitet for å begå kriminelle handlinger. Foto: NorSIS
- MANGE OFRE: Tore Larsen Orderløkken i NorSIS bekrefter at 105.00 nordmenn har vært fått sin ID stjålet de siste to åra . - Kriminelle har brukt andres identitet for å begå kriminelle handlinger. Foto: NorSIS Vis mer

Framgangsmåten til de kriminelle ID-tyven er enkel. Først samler de informasjon om offeret.

- Når de har personlige detaljer som fødselsdato, adresse og kort- eller kontonummer er de kriminelle klar til å misbruke informasjonen og utgi seg for å være deg, sier Stigum Olsen.

- Utviklingen er skremmende, vi ser at kriminelle nettverk stjeler identiteten til mennesker og begår alvorlig kriminalitet, sier Tore Larsen Orderløkken i NorSIS.

Usynlig tyveri - Vi kaller ID-tyveri for det usynlige tyveriet, fordi det foregår i det stille. De kriminelle vet hvordan systemet fungerer. De skaffer seg kredittkort i ditt navn, og omadresserer gjerne posten din, for å sikre at du ikke får kontoinformasjon tilsendt. Når ID-tyven holder deg utenfor på denne måten, vil ingen tegn til svindelen dukke opp på din bankkonto, du mottar ingen brev om ubesvarte betalinger, sier Stigum Olsen.

- Det tar i snitt 1,5 år å oppdage ID-tyveri. Alt skjer stille og usynlig, og du har få og begrensede muligheter til å hindre det, sier Roald Stigum Olsen.

ID-tyverier Årlig bestilles rundt 2000 mobilabonnement med falsk ID. Flere hundre pass forsvinner i posten.

Tall fra Politidirektoratet viser at nærmere 25.000 norske pass er på avveie. Trolig er rundt 1000 av dem er stjålet.

Faresignaler for ID-tyveri:

* Vær våken for signaler som tyder på at du er utsatt for ID-tyveri.

* Det er viktig å oppdage ID-tyveri så raskt som mulig for å begrense skaden.

* Du mottar regninger for produkter du selv ikke har bestilt.

* Faktura for kredittkort inneholder ukjente transaksjoner.

* Du mottar bekreftelse på kreditt eller kredittramme uten å ha spurt om det.

* Du mottar varsel om adresseendring Du mottar telefon eller brev om kjøp du ikke har gjennomført.

* Du mottar gjenpartsbrev etter kredittsjekk uten selv å ha initiert det Kontroller nøye hvis du får adressert post du ikke forstår grunnlaget for, for eksempel en faktura, et avtaleforslag, etc.

* Kontroller kontoutskrifter fra dine bankkonti, og si fra til banken om det er ukjente transaksjoner

Kilde: Idtyveri.info (Norsk Senter for Informasjonssikring)

Avdelingsdirektør Helge Veum i tilsyns- og sikkerhetsavdelingen i Datatilsynet bekrefter overfor Dagbladet at hver enkelt nordmann må regne med å bli utsatt for ID-tyveri flere ganger i løpet av livet.  

- Etter vår oppfatning må det umiddelbart bli slutt med at politiet sender pass i posten. Pass er regnet som veldig sikker identifikasjon og kan misbrukes. Derfor bør pass enten sendes rekommandert eller hentes hos politiet, sier Helge Veum i Datatilsynet.

- ID-tyveri oppleves som grenseoverskridende og ekkelt, for den som blir utsatt for dette. I verste fall kan du få ødelagt ditt forhold til banker og kredittinstitusjoner. Våre beregninger viser at det tar nærmere to år i tid og rydde opp etter et ID-tyveri, sier Stigum Olsen i Tryg.   

- ALLE UTSATT :  - Alle nordmenn må regne med at de flere ganger i livet vil bli utsatt for ID-tyveri, sier avdelingsdirektør Helge Veum i tilsyns- og sikkerhetsavdelingen i Datatilsynet. Foto: Datatilsynet
- ALLE UTSATT : - Alle nordmenn må regne med at de flere ganger i livet vil bli utsatt for ID-tyveri, sier avdelingsdirektør Helge Veum i tilsyns- og sikkerhetsavdelingen i Datatilsynet. Foto: Datatilsynet Vis mer
- BLIR IKKE OPPDAGET :- Det tar i snitt 1,5 år å oppdage ID-tyveri. Alt skjer stille og usynlig, og du har få og begrensede muligheter til å hindre det, sier Roald Stigum Olsen. Foto: Tryg
- BLIR IKKE OPPDAGET :- Det tar i snitt 1,5 år å oppdage ID-tyveri. Alt skjer stille og usynlig, og du har få og begrensede muligheter til å hindre det, sier Roald Stigum Olsen. Foto: Tryg Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer