240.000 nordmenn utsatt for ID-tyveri

Sleipe kriminelle stjeler identiteten din, og gjør livet ditt til et mareritt. Det tar i snitt 1,5 år før ID-tyveriet oppdages.

ID-TYVERI:  ID-tyveri er den raskest voksende form for kriminalitet i vesten. Flere ti tusen nordmenn vil i år få sin identitet stjålet og brukt av kriminelle.   Illustrasjonsfoto: Colorbox
ID-TYVERI: ID-tyveri er den raskest voksende form for kriminalitet i vesten. Flere ti tusen nordmenn vil i år få sin identitet stjålet og brukt av kriminelle. Illustrasjonsfoto: Colorbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Identitetstyveri er den raskest voksende form for kriminalitet i den vestlige verden. Hvert eneste år tappes bankkontoer for millionbeløp. Pass, kredittkort og andre ID-dokumenter brukes av kriminelle for å begå alvorlig kriminalitet.

- Våre siste tall viser at bare i Norge har 105.000 mennesker de to siste åra vært utsatt for at noen andre har brukt din identitet til å begå slike straffbare handlinger, sier Tore Larsen Orderløkken, leder i NorSIS (Norsk senter for informasjonssikring) til Dagbladet.

Forsikringsselskapet Tryg opererer med at 240.000 nordmenn har vært utsatt for ID-tyveri.

- Ødelegger liv - Vi får daglig henvendelser fra våre kunder som forteller at har blitt utsatt for denne kriminaliteten. Det blir opprettet lån og kreditt i deres navn, uten at de vet om det. Andre har opplevd at det er kjøpt varer og tjenester i deres navn. Deres gode navn og rykte blir skadet, sier kommunikasjonssjef Roald Stigum Olsen i forsikringsselskapet Tryg.

Mens tallene til NorSIS viser at bare i løpet av de to siste åra har hele 105.000 nordmenn opplevd at identiteten deres har blitt stjålet, og at hensikten har vært å begå kriminelle handlinger, viser Trygs tall fra Statens institutt for forbruksforskning at 240.000 nordmenn har opplevd ID-tyveri marerittet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer