FULL FART:  Fotsatt er det 38 av landets kommuner som har ventelister for barnehager.  Foto: Bjørn-Owe Holmberg
FULL FART: Fotsatt er det 38 av landets kommuner som har ventelister for barnehager. Foto: Bjørn-Owe HolmbergVis mer

2415 barn uten barnehageplass

38 kommuner har fortsatt barn som står på venteliste for barnehageplass ved utgangen av 2008.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 (Dagbladet.no): I en undersøkelse foretatt av Econ Pöyry på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet, kommer det fram at 38 kommuner og totalt 2415 barn fortsatt står på venteliste til barnehageplass ved utgangen av 2008. 77 prosent av barna på ventelista fordeler seg på kommunene Oslo, Bergen, Bærum, Halden og Os.

— Tett oppfølging
Ifølge undersøkelsen vil vi ikke ha full barnehagedekning i alle kommunene før ved utgangen av 2010, men de fleste kommunen regner med å nå målet om full dekning i løpet av 2009. Totalt er det åtte kommuner som antar de først vil ha barnehagedekning ved utgangen av 2010, og Oslo er den eneste kommunen som reelt sett står i fare for å ikke nå målet, skrives det i rapporten.

Kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell gjør det klart at departementet vil ha et spesielt fokus på kommunene som sliter med å oppfylle barnehagedekningen i løpet av 2009.

Bekymret for Oslo
Solhjell er optimist og tror man skal klare å oppnå full barnehagedekning i løpet av neste år.

—?Oslo er ikke den eneste kommunen vi er bekymret for, og det er der man finner klart flest navn på venteliste. Oslo ligger ganske langt unna målet, men vi tror vi skal klare å nå det. Også Bergen og Bærum har et stykke å gå, sier han.

Totalt oppga 78 prosent av kommunene at de vil ha full barnehagedekning i løpet av 2008.

71 prosent har full dekning i dag. Fire prosent tror ikke at de oppnår full barnehagedekning før 2010 eller seinere. I 2009 har Stortinget for øvrig vedtatt å lovfeste retten til barnehageplass. Endringene avgrenser retten til barnehageplass til barn som har fylt ett år ved oppstart av barnehageåret om høsten.

—?Neste år blir det en lovfestet rett, og målet er soleklart. Alle foreldre skal få retten til barnehagedekning i løpet av året.

Dette blir en juridisk forpliktelse overfor alle foreldre i 2009, understreker Solhjell overfor Dagbladet.