Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

242 asfaltbander er fjernet fra Brønnøysundregisteret

Avdekket svart arbeid, sosial dumping, manglende sikkerhet og grov utnytting av arbeidstakere.

FORSVANT: Dagbladets fokus og et massivt samarbeid mellom politiet, Arbeidstilsynet og Skatteetaten førte til at mange av de utenlandske og kriminelle steinleggerne forlot Norge. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FORSVANT: Dagbladets fokus og et massivt samarbeid mellom politiet, Arbeidstilsynet og Skatteetaten førte til at mange av de utenlandske og kriminelle steinleggerne forlot Norge. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I mai startet Dagbladets artikkelserie om omreisende steinleggere i Asker og Bærum, på Sunnmøre, i Hordaland, Rogaland, Hedmark og Østfold, på Helgeland og på Sørlandet.

I serien ble det avdekket hvordan bandene driver med utpressing, skattejuks, menneskehandel, trusler, vold, slaveri og hvordan de er involvert i den ulovlige krypskyttingen av neshorn.

Arbeidstilsynet har siden mai i år, i samarbeid med politiet og skattemyndighetene gjennomført 44 tilsyn hos ulike bedrifter i steinleggings-bransjen, ifølge en fersk rapport som Dagbladet har fått tilgang til.

«Denne aksjonen ble innledet av blant Dagbladets artikkelserie», heter det i den nye rapporten.

- Dagbladets serie har også bidratt til økt oppmerksomhet blant kjøperne av steinleggernes tjenester, sier regiondirektør i Arbeidstilsynet i Oslo, Ørnulf Halmrast.

Fiktive adresser I rapporten kommer det fram at minst ti virksomheter er eller vil bli politianmeldt. I tillegg har en rekke av bedriftene blitt stanset, eller fått stansingsvedtak.

Hele tilsynsloggen kan du lese neders i saken.

- Vi har klart å forfølge flere virksomheter fra arbeidssted til arbeidsted, slik at de tilslutt har valgt å forlate landet. Aksjonene har ført til utvisninger, inndragning av merverdiavgift, både fra oppdragsgivere og virksomheter. I tillegg har mange biler blitt avskiltet, sier Halmrast.

Flere av de 44 tilsynene ble gjort mot de samme aktørene med nye organisasjonsnumre på nye steder. Samtidig har aksjonene avdekket flere hundre fiktive registreringer i Brønnøysundregisteret.

- Aksjonen har gitt ønskede resultater ved at vi har vært synlige i arbeidslivet og i privatmarkedet. Vi har oppnådd å få fjernet 242 virksomheter fra Brønnøysundregisteret», sier Halmrast.

Betales svart Ifølge rapporten har de fleste steinleggerfirmaene drevet som norskregistrerte enkeltpersonforetak uten ansatte, men benyttet polske, litauiske, rumenske og albanske arbeidstakere.

Arbeidstakerne mangler arbeidskontrakter, lønnslipper og en del av dem mangler gyldig oppholds- og arbeidstillatelse.

- De får  får betalt svart, og får ikke feriepenger eller er forsikret mot arbeidsulykker. De har ikke ID-kort for bygge- og anleggsbransjen. Flere forteller også at de opplever trusler og vold fra sjefene sine, sier Halmrast.

- Nådd målene Han presiserer at disse bandene opererer på siden av alle lover og utnytter svakerestilte arbeidstakere.

- De utgjør også en trussel mot kjøperne og deres nærmiljø, sier Halmrast.

«Tilsynene har avdekket kriminalitet i form av blant annet svart arbeid, sosial dumping, manglende sikkerhet og grov utnytting av til dels svært svakerestilte arbeidstakere, deriblant mindreårige. Dette er forhold som myndighetene prioriterer i bekjempelsen av sosial dumping», heter det i rapporten.

Samarbeid med økokrim Skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen opplever at samarbeidet med Arbeidstilsynet og politiet har fungert meget bra.

- Nytt i år er at vi også har samarbeidet med Økokrim. Økokrim sperret bankkontoene til mange av steinleggerne - som gjorde vi kunne få tak i penger som var unndratt moms. Det har tidligere vært en kjempeutfordring å få tak i disse pengene, sier Kristiansen til Dagbladet.

image: 242 asfaltbander er fjernet fra Brønnøysundregisteret

Ifølge ham er har de i år hatt nærmere 20 ulike saker der samarbeidet med Økokrim har ført til at skatteetaten har kunnet sikre penger fra de steinleggerne.

- Dette tilsvarer om lag 3 millioner kroner som vi allerede har fått inn, og kravene vil bli vesentlig høyere når vi er ferdig med alle sakene, sier Kristiansen, som sier at han håper samarbeidet med Økokrim vil bli like godt neste år.