En ny studie som bygger på DNA-analyser viser at 245 000 tilfeller av covid-19 kan knyttes til en bioteknologi-konferanse som ble arrangert i Boston i USA i slutten av februar.
Det skriver CNN.

Jakter på Wuhan-alternativ
Studien er publisert i det anerkjente tidsskriftet Science.
I studien har forskere fra Broad Institute i Massachusetts sett på genetiske fingeravtrykk fra to coronavirus-varianter knyttet til konferansen i den amerikanske byen.
200 deltok
Rundt 200 mennesker deltok på konferansen, og arrangøren har samarbeidet med forskerne igjennom studien.
Forskerne bak studien har kalt en av virusmutasjonene som knytte stil konferansen for «C2416», og mener at bare en person som deltok på konferansen skal ha brakt varianten dit, men at 245 000 mennesker til slutt ble smittet.
- Forsterket av superspredning
- Ett tilfelle hadde en overdimensjonert effekt på videre overføring fordi den ble forsterket av superspredning i en veldig mobil populasjon. Det skjedde veldig tidlig i utbruddet. Før mange av helsetiltakene ble innført, skriver forskerne bak studien.

Studie: Slik unngår du supersprederne
En annen variant av viruset, som blir omtalt som «G26233T» i studien knytter forskerne til 88 000 av de 245 000 virustilfellene.
Ifølge studien spredde virusvariantene seg fra Boston og til minst 18 amerikanske stater, men også land som Sverige, Slovakia og Australia.
- Mens Massachusetts sto for den tidligste spredningen som kan knyttes til konferansen sto Florida for den største andelen av tilfellene generelt, skriver forskerne videre.
Konferansen har allerede blitt omtalt som en «superspreder», ifølge kanalen.
Advarer om superspredning

Dette avgjør hvem som får vaksina først
I studien har forskerne brukt databaser av viruset som sporet opp mindre endringer i viruset.
Nå advarer forskerne om følgene av superspredning.
- Vi mener at dette er en viktig advarsel om følgene av superspredning som er enda mer relevant når vi nå nærmer oss høytidssesongen, og vi kjører ut vaksiner som kanskje ikke reduserer overføring, sier en av forskerne bak studien, Bronwyn MacInnis, til kanalen.
Forskerne understreker at det er vanskelig å dokumentere et superspreder-arrangement fordi det er mange mennesker involvert. CNN skriver at det går an ved hjelp av genetisk fingeravtrykk.