Ny studie:

245 000 tilfeller etter konferanse

I en ny studie knyttes 245 000 tilfeller av coronaviruset til en konferanse i Boston i USA i februar. Nå advarer forskerne bak studien om følgene av «superspredning».

BOSTON: Den amerikanske byen Boston i USA hvor arrangementet ble holdt i februar. Nå knyttes 245 000 corona-tilfeller til konferansen, ifølge en ny studie. Foto: Shutterstock/NTB.
BOSTON: Den amerikanske byen Boston i USA hvor arrangementet ble holdt i februar. Nå knyttes 245 000 corona-tilfeller til konferansen, ifølge en ny studie. Foto: Shutterstock/NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ny studie som bygger på DNA-analyser viser at 245 000 tilfeller av covid-19 kan knyttes til en bioteknologi-konferanse som ble arrangert i Boston i USA i slutten av februar.

Det skriver CNN.

Studien er publisert i det anerkjente tidsskriftet Science.

I studien har forskere fra Broad Institute i Massachusetts sett på genetiske fingeravtrykk fra to coronavirus-varianter knyttet til konferansen i den amerikanske byen.

200 deltok

Rundt 200 mennesker deltok på konferansen, og arrangøren har samarbeidet med forskerne igjennom studien.

Forskerne bak studien har kalt en av virusmutasjonene som knytte stil konferansen for «C2416», og mener at bare en person som deltok på konferansen skal ha brakt varianten dit, men at 245 000 mennesker til slutt ble smittet.

BUSSTUR: I sin redegjørelse til Stortinget sier helseminister Bent Høie at Folkehelseinstituttet (FHI) har analysert flere prøver knyttet til bussreisen i Sør-Norge som kan knyttes til rundt 100 tilfeller av coronasmitte. Vis mer

- Forsterket av superspredning

- Ett tilfelle hadde en overdimensjonert effekt på videre overføring fordi den ble forsterket av superspredning i en veldig mobil populasjon. Det skjedde veldig tidlig i utbruddet. Før mange av helsetiltakene ble innført, skriver forskerne bak studien.

En annen variant av viruset, som blir omtalt som «G26233T» i studien knytter forskerne til 88 000 av de 245 000 virustilfellene.

Ifølge studien spredde virusvariantene seg fra Boston og til minst 18 amerikanske stater, men også land som Sverige, Slovakia og Australia.

- Mens Massachusetts sto for den tidligste spredningen som kan knyttes til konferansen sto Florida for den største andelen av tilfellene generelt, skriver forskerne videre.

Konferansen har allerede blitt omtalt som en «superspreder», ifølge kanalen.

Advarer om superspredning

I studien har forskerne brukt databaser av viruset som sporet opp mindre endringer i viruset.

Nå advarer forskerne om følgene av superspredning.

- Vi mener at dette er en viktig advarsel om følgene av superspredning som er enda mer relevant når vi nå nærmer oss høytidssesongen, og vi kjører ut vaksiner som kanskje ikke reduserer overføring, sier en av forskerne bak studien, Bronwyn MacInnis, til kanalen.

Forskerne understreker at det er vanskelig å dokumentere et superspreder-arrangement fordi det er mange mennesker involvert. CNN skriver at det går an ved hjelp av genetisk fingeravtrykk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer