248 ble massakrert av Assads styrker, så ble likene brent for å ødelegge bevis

Mens verdens oppmerksomhet er rettet mot kjemiske våpen, avslører fersk rapport at Assad utførte grusom massakre med konvensjonelle våpen.

MASSAKRE: 248 personer ble massakrert av president Bashar al-Assads styrker, ifølge Human Rights Watch. Dette er blant bildene som organisasjonen bruker i rapporten. Foto: YouTube
MASSAKRE: 248 personer ble massakrert av president Bashar al-Assads styrker, ifølge Human Rights Watch. Dette er blant bildene som organisasjonen bruker i rapporten. Foto: YouTubeVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er Human Rights Watch som melder om massakrene i al-Bayda og Baniyas i rapporten «No One?s Left». Det skjedde i forbindelse en offensiv fra regjeringshærens side.

Skånet kvinner og barn Rapporten er basert på intervjuer med 15 overlevende fra al-Bayda og fem fra Baniyas. De forteller at de så eller hørte regjeringsstyrker eller paramilitære som støtter regjeringen ta til fange og henrette deres slektninger, ifølge rapporten.

- Mens verdens oppmerksomhet er rettet mot at den syriske regjeringen ikke lenger skal være i stand til å bruke kjemiske våpen mot sitt eget folk, kan vi ikke glemme at syriske regjeringsstyrker har brukt konvensjonelle våpen til å slakte sivile, sier Joe Stork, fungerende direktør for Midt-Østen i Human Rights Watch.

Syriske myndigheter sier at de bare henrettet «terrorister» den 2. og 3. mai. Men det var 23 kvinner og 13 barn blant de henrettede forteller vitnene.

De aller fleste henrettede var menn, det betyr at livene til kvinner og barn i større grad ble spart.

Vitnene forteller også at likene av de døde ble brent. Antakelig ble dette gjort for på skjule bevis.

Mange hevnaksjoner - I et spesielt grusomt tilfelle samlet sikkerhetsstyrkene minst 25 lik i en butikk for mobiltelefoner på landsbyens torg og satte fyr på dem, sier et vitne i et videoopptak, som er en del av bevisgrunnlaget til Human Rights Watch.

HENRETTELSER PÅ SKOLE: Dette satellittbildet viser ifølge Human Rights Watch områdene massakrene skjedde i byen Al-Bayda. Foto: Human Rights Watch/DigitalGlobe/Google Earth
HENRETTELSER PÅ SKOLE: Dette satellittbildet viser ifølge Human Rights Watch områdene massakrene skjedde i byen Al-Bayda. Foto: Human Rights Watch/DigitalGlobe/Google Earth Vis mer

Det er meldt om mange blodige hevnaksjoner i områder som regjeringsstyrkene det siste halve året har tatt tilbake etter at det har vært i opprørernes hender. Men ikke om massakrer av slike dimensjoner som i al-Bayda og Baniyas.

- Da vi gikk videre inn i huset kom vi til et rom der det lå mange kropper. Mødre og barn lå oppå hverandre. En mor lå fortsatt oppå sin sønn og dekket ham. Jeg trodde han kunne ha overlevd men da jeg rullet moren vekk, så jeg at han også var skutt, sier et annet vitne.

Ifølge vitner var det en kombinasjon av regulære regjeringssoldater, medlemmer at Den nasjonale forsvarsstyrken,  paramilitære grupper som regjeringen har organisert, og væpnede sivile fra omkringliknende landsbyer, som gjennomførte massakren.

BLOD PÅ HENDENE: Bashar al-Assad har mye blod på hendene.  EPA/SANA HANDOUT Scanpix
BLOD PÅ HENDENE: Bashar al-Assad har mye blod på hendene. EPA/SANA HANDOUT Scanpix Vis mer