25 500 spilleavhengige i Norge i dag

Det er like mange som i 2002. - Hjelpetiltakene virker, sier Lotteritilsynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 25 500 er akkurat like mange som led av spilleavhengighet i 2002.

Det kom fram på en pressekonferanse Lotteri- og stiftelsestilsynet og SINTEF holdt i Oslo i dag. SINTEF har på oppdrag av tilsynet undersøkt pengespillvaner og pengespillproblemer i den norske befolkningen. Det ble gjort en lignende undersøkelse i 2002.

Undersøkelsen viser også at 62.000 nordmenn har eller har hatt et spillproblem. Dette er også helt likt tallene fra fem år tilbake.

Les hele rapporten her.

- Veldig tilfreds

Siden 2002 har det vært iverksatt en rekke hjelpetiltak mot spilleavhengighet. Det er opprettet og etablert en hjelpelinje for de avhengige. Det har vært infokampanjer og spilleautomatene er fjernet.

Til tross for at tallet ikke har gått ned er Lotteritilsynet fornøyd med tallene.

- Vi er fornøyde med at tallet er stabilt, fordi denne undersøkelsen ble gjort før spilleautomatene ble fjernet 1. juli i år samtidig som nettspillene bare øker, sier direktør Atle Hamar i Lotteritilsynet til Dagbladet.no.

25 500 spilleavhengige i Norge i dag

Han mener at tallene viser at hjelpetiltakene faktisk virker.

- Vi ser at innføringen av seddelforbudet på automatene og nattestengte automater har virket. Vi håper antallet spilleavhengige går ned ved neste undersøkelse når automatforbudet er med, sier Hamar.

Unge ikke-vestlige menn spiller mest

Forsker Anita Øren i SINTEF la frem tallene i dag. Undersøkelsen konkluderer med at den typiske spilleavhengige er en ung ugift mann, født i et ikke-vestlig land. Han har fullført ungdomsskole eller videregående og har en lav husholdningsinntekt.

- De med spilleproblemer spiller fordi det gir en rusfølelse. De ønsker å ta igjen tidligere tap og de ønsker å glemme problemer, sa Øren.

Det er de klassiske spilleautomatene (36 prosent) som opptar problemspillerne mest, fulgt av internettpoker (20 prosent) og skrapelodd (åtte prosent).

Mindre omsetning

Undersøkelsen som ble lagt fram i dag viser at snart 4 000 internettsider tilbyr pengespill. De mener 250 000 nordmenn spiller på nett i dag. 100 000 av disse spiller poker.

TALLFORNØYDE: Lotteri- og stiftelsestilsynet la i dag fram en ny spilleavhengigrapport. Den viser at det er like mange spilleavhengige i dag som for fem år siden. Fra venstre: Rådgiver Steinar Hatlestad i Lotteri- og stiftelsestilsynet, forsker Anita Øren i SINTEF og direktør Atle Hamar i Lottertilsynet. FOTO: Hans-Martin Thømt Ruud
TALLFORNØYDE: Lotteri- og stiftelsestilsynet la i dag fram en ny spilleavhengigrapport. Den viser at det er like mange spilleavhengige i dag som for fem år siden. Fra venstre: Rådgiver Steinar Hatlestad i Lotteri- og stiftelsestilsynet, forsker Anita Øren i SINTEF og direktør Atle Hamar i Lottertilsynet. FOTO: Hans-Martin Thømt Ruud Vis mer

Omsetningen på uregulerte nettspill har doblet seg hvert år mellom 2003 og 2005. Den økte også i fjor.

- Vi regner med at den årlige omsetningen på nettspill er på 5,5 milliarder kroner, men da er vi forsiktige. Det kan ligge langt høyere, sa Hamar under pressekonferansen.

Atle Hamar i Lotteritilsynet er likevel fornøyd med at omsetningen på pengespill under ett ser ut til å bli mindre i år enn på mange år.

- Vi estimerer at brutto omsetning vil bli under 30 milliarder kroner i år. Dette er i stor kontrast til de 42 milliardene vi hadde i 2005, sier Hamar, som håper at flere tiltak som betalingsstopp til internettspill skal hindre flere spilleavhengige i fremtiden.