BLÅMANDAG: Gustav Magnar Witzøe opplever en tøff dag på Oslo Børs. Foto: Witzøe/Instagram.
BLÅMANDAG: Gustav Magnar Witzøe opplever en tøff dag på Oslo Børs. Foto: Witzøe/Instagram.Vis mer

Gustav Magnar Witzøe

25 år gamle Gustav tapte to milliarder på få timer

Lakseaksjene stupte på Oslo Børs.

(Hegnar.no): Fredag i forrige uke ble det kjent at regjeringen vil utrede og eventuelt foreslå en grunnrenteskatt på havbruk.

Uheldig for næringen

- Stortingsrepresentanter fra SV har i Dokument 8: 192 S (2017-2018) bedt regjeringen om å utrede og legge frem forslag om en avgift per kilo produsert fisk fra oppdrettsanlegg (produksjonsavgift). Selv om det oppnås gode resultater, vil det vil være svært uheldig for næringen at det innføres en ny, lønnsomhetsuavhengig avgift. Regjeringen vil i stedet utrede og eventuelt foreslå en grunnrenteskatt på havbruk med innføring i 2020, skriver regjeringen.no på sine nettsider.

Samme dag valgte DNB Markets å nedgradere SalMar fra en holdanbefaling til en salgsanbefaling. Det skjedde etter en solid opptur på Oslo Børs de siste månedene. Kursmålet settes til 320 kroner.

- Aksjen er opp 95 prosent de siste tre månedene og verdsettelsen reflekterer på våre estimater høyere forventninger til lakseprisene enn verdsettelsen av samtlige øvrige selskap innen sektoren, slo analytikerne fast.

Lakseaksjene stuper

I dag stuper lakseaksjene på Oslo Børs, og øverst på taperlisten finner vi SalMar som nå omsettes for 366,60 kroner, ned 9,08 prosent. Dagens laveste notering har vært på 366 kroner.

Det betyr at verdien på selskapet har falt med mer enn 4,21 milliarder kroner.

Det går særlig hardt ut over 25 år gamle Gustav Magnar Witzøe, som omtales som Norges rikeste – basert på ligningslistene.

Her finner du Kapitals liste over Norges 400 rikeste

Storaksjonær Kverva eier 53,4 prosent av aksjene i SalMar. Kverva eies 90,64 prosent av Kvarv, som igjen eies 97 prosent av Gustav Magnar Witzøe. Det betyr at Witzøe har sett aksjeposten sin falle om lag to milliarder kroner på få timer.

13 milliarder kroner blåst bort

Fredag i forrige uke ble lakseaksjene på Oslo Børs (Austevoll Seafood, Bakkafrost, Grieg Seafood, Lerøy Seafood, Marine Harvest, Norway Royal Salmon, SalMar og The Scottish Salmon Company) verdsatt til 233 milliarder kroner, mens de i dag verdsettes til 220 milliarder kroner.

Vi merker oss at markedsverdien på Marine Harvest i dag er redusert med 4,46 milliarder, Lerøy Seafood har blitt 2,12 milliarder mindre verdt mens verdien på Austevoll Seafood har falt med over 871 millioner kroner.

Fikk overført nesten samtlige aksjer

Det var mot slutten av 2011 at Gustav Magnar Witzøe fikk overført nær samtlige aksjer fra farens selskap Kverva, noe som på den tiden gjorde 24-åringen til Norges yngste milliardær.

I 2013 var han blant annet god for nær 3,4 milliarder kroner, og på tross av en kraftig reduksjon av ligningsformuen året etter hadde unggutten fortsatt nok til salt i grøten i 2014 - med en formue på 414 millioner kroner.

I 2015 lå Witzøe jr. fortsatt stabilt på inntektstoppen, hvor han var god for 9,8 milliarder kroner. Tall fra 2016 viser at han har en formue på 11,1 milliarder kroner, noe som er en økning på 1,3 milliarder sammenlignet med året før.

Samtidig har 24-åringen en inntekt på intet mindre enn 147 millioner kroner.

Andre økonominyheter:
Anbefaler fem aksjer
Negative investorer gikk stadig ned i pris for å bli kvitt aksjene