Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

James Bulger-saken

25 år siden James Bulger (2) ble drept. Moren Denise: hjemsøkt av tanken på at han ropte på henne før han døde

I 1993 ble hele verden rystet av nyheten om at James Bulger (2) hadde blitt drept av to tiåringer. Nå forteller moren Denise sin historie.

EN GLAD GUTT: James Bulgers mor Denise har skrevet bok om sin to år gamle sønn. Han var en gutt som elsket å få folk til å le, skriver hun blant annet i boka. Foto: Scanpix
EN GLAD GUTT: James Bulgers mor Denise har skrevet bok om sin to år gamle sønn. Han var en gutt som elsket å få folk til å le, skriver hun blant annet i boka. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I år er det 25 år siden drapet som rystet verden og som vakte sterke følelser i England skjedde.

12. februar i 1993, en måned før han skulle ha fylt tre år, ble James Bulger (2) bortført fra et kjøpesenter, torturert og slått ihjel med en murstein og en jernstang av de to tiåringene Robert Thompson og Jon Venables.

Den maltrakterte barnekroppen ble seinere funnet på et jernbanespor flere kilometer unna kjøpesenteret.

Venables og Thompson ble raskt pågrepet og dømt for drapet. Bildene av de to guttene dukket opp på forsiden av britiske tabloider, og blant befolkningen i England ble det en voldsom lynsjestemning. Mange mente at Thompson og Venables burde dømmes som voksne.

Da de to guttene ankom Preston Crown Court for rettsaken ni måneder etter drapet i november 1993, så det ut som om mobben ville rive dem i filler, skriver The Guardian.

Knust håp

12. februar var James Bulgers mor, Denise Fergus, ute for å gjøre ærender på New Strand Shopping Centre i Liverpool. I et lite øyeblikk slapp hun hånda til sin to år gamle sønn James mens de var i slakterbutikken. Dette lille øyeblikket var nok til at Thompson og Venables rakk å bortføre ham.

Det ble siste gangen hun så sønnen sin, står det i beskrivelsen av hennes kommende bok «I Let Him Go».

Fergus håp om å finne igjen sønnen ble knust da kroppen hans ble funnet noen dager senere.

Elsket å få folk til å le

I et intervju med The Guardian forteller Fergus at en av grunnene til at hun har skrevet boka, er ønsket om at sønnen ikke bare skal bli husket som «barnet som ble drept».

GRAVSTEN: Bilde av James Bulgers gravsten på Kirkdale kirkegård i Liverpool. Foto: Scanpix
GRAVSTEN: Bilde av James Bulgers gravsten på Kirkdale kirkegård i Liverpool. Foto: Scanpix Vis mer

«Han var veldig livlig. Han elsket å danse til Michael Jackson-videoer og å få folk til å le. Mitt lykkeligste minne med ham er å se ham komme løpende mot meg med håret som flyr til alle kanter. Han gikk aldri. Han løp inn i armene dine med et stort smil i ansiktet», sier hun til avisa.

I boka avslører Fergus at hun har vært hjemsøkt av tanken om at James ropte etter henne de siste minuttene han levde, uten at hun kunne hjelpe. I flere år fikk hun angstanfall og problemer med å puste når hun tenkte på hans siste minutter.

Det tok henne lang tid før hun sluttet å klandre seg selv og i stedet klandre sønnens drapsmenn for det som skjedde.

«Når du har mistet et barn går du gjennom ulike stadier. Du klandrer deg selv. Du klandrer andre, men til slutt er det bare to mennesker som kan klandres for dette, og det er de to som tok ham. Det tok meg lang tid å forstå at det ikke var jeg som drepte James», skriver hun også i boka.

Vil ikke tilgi

Fergus er klar på at hun aldri vil tilgi sønnens drapsmenn og at å tilgi dem ville være å forråde James. Hun har lite til overs for dem som skylder på at drapsmennene kom fra vanskeligstilte familier.

- Mange barn har hatt en vanskelig bakgrunn, men det gjør dem ikke til drapsmenn, sier hun til The Guardian.

Hun er sterkt imot at de har fått nye identiteter og mener at dette gjør at de aldri må stå til rette for drapet de utførte.

MINNESTUND: Denise Fergus og hennes mann Stuart fotografert i forbindelse med en 20-års markering for sønnens død. Foto: Scanpix
MINNESTUND: Denise Fergus og hennes mann Stuart fotografert i forbindelse med en 20-års markering for sønnens død. Foto: Scanpix Vis mer

Samlivsbrudd i familien

På tida da James ble drept, var Fergus høygravid med sin andre sønn Michael. For å forhindre stress som kunne føre til abort, holdt hun seg unna rettssaken. Hun leste heller ikke aviser om saken.

Fergus og Ralph Bulger, James far, vokste fra hverandre i sorgen og skilte seg i 1995. I en bok som ble publisert i 2013, «My James», innrømmet eksmannen at han hadde klandret Fergus for at hun hadde sluppet hånda til James den skjebnesvangre dagen. Han har også uttalt at han har skammet seg for disse tankene.

Ny identitet

Thompson og Venables ble dømt til minimum åtte års fengsel for drapet, men ble i 2001 sluppet ut grunnet god oppførsel. Da var de 18 år gamle.

De fikk utstedt en ny identitet for å hindre at de ble utsatt for hevnaksjoner.

Venables klarte imidlertid ikke å holde kjeft, og avslørte for personer i sin nærhet hvem han egentlig var, skriver den britiske avisa Daily Mail.

DRAPSMANN: Jon Venables drepte James Bulger sammen med Robert Thompson da han bare var ti år. Senere er han blitt fengslet for å ha oppbevart overgrepsbilder av barn. Foto: Scanpix
DRAPSMANN: Jon Venables drepte James Bulger sammen med Robert Thompson da han bare var ti år. Senere er han blitt fengslet for å ha oppbevart overgrepsbilder av barn. Foto: Scanpix Vis mer

I frykt for at en venn hadde fått kjennskap til hans egentlige identitet, ringte han tilsynsføreren sin. Problemet for Venables var da at han var i besittelse av overgrepsbilder av barn.

Tatt på fersken

Han ble tatt på fersken da han forsøkte å destruere bevis ved hjelp av en boksåpner. Venables ble som følge av løslatelsesbetingelsene tilbakekalt til fengselet da han ble siktet i saken.

Venables har vært i fengsel to ganger siden han ble løslatt i 2001. I begge tilfeller for besittelse av overgrepsbilder av barn.

Han ble sluppet løs i 2013, utstyrt med det som angivelig var hans fjerde falske identitet.

Britisk presse hevdet at kriminalomsorgen og politiet hadde brukt over en million pund på å ivareta Venables' sikkerhet.​

Senere har Høyesterett konkludert med at de ikke vil gi ham en ny identitet. Dermed blir han sittende i fengsel på ubestemt tid.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!