Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

25-åring ble flådd på nyttårsfest: - Vil prege ham i lang tid

Fredrikstad-mannen fikk skåret av hudflekk på størrelse med et A4-ark etter slåsskamp på fest.

- STOR PÅKJENNING: Bistandsadvokat Hilde Jæger sier det har vært en stor påkjenning for hennes klient å møte i retten. Her er hun avbildet med aktor Nils Vegard. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
- STOR PÅKJENNING: Bistandsadvokat Hilde Jæger sier det har vært en stor påkjenning for hennes klient å møte i retten. Her er hun avbildet med aktor Nils Vegard. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NB: Dagbladet advarer mot sterke bilder nedenfor i denne saken.

FREDRIKSTAD (Dagbladet): En mann i 20-åra sitter denne uka på tiltalebenken i Fredrikstad tingrett. Han er tiltalt for å ha skåret to hudstykker fra ryggen til en 25 år gammel bekjent.

25-åringen sitter også i retten. Han er sterkt preget.

- Det er en stor påkjenning for ham å være i saken her. Dette er noe som vil prege livet hans i lang tid framover, både fysisk og psykisk, sier 25-åringens bistandsadvokat, Hilde Jæger, til Dagbladet.

Historien startet på formiddagen 1. nyttårsdag 2018 i kjølvannet av en nyttårsfest, da 25-åringen og den nå tiltalte mannen kranglet og havnet i et basketak. 25-åringen mistet bevisstheten i slåsskampen. Da han våknet igjen, hadde han to store sår på ryggen.

Ifølge tiltalen var det skåret bort to hudstykker med en størrelse på 30x25 og 10x10 centimeter. Den ene delen var dermed større enn et A4-ark.

Den tiltalte mannen har erkjent straffskyld, men kan ikke huske nøyaktig hva som har skjedd. De har begge forklart at de slåss, men ingen av dem kan huske selve flåingen.

SKADET: Her er 25-åringens rygg etter at han ble flådd på en fest i fjor. Foto: Politiet
SKADET: Her er 25-åringens rygg etter at han ble flådd på en fest i fjor. Foto: Politiet Vis mer

- Ekstremt smertefullt

Redskapet som ble brukt er ukjent, men overlegen som behandlet skaden og som vitnet i retten via telefon, mener at det må ha vært et veldig skarpt objekt. Det kan ha vært avkuttet glass eller en veldig skarp kniv, påpeker han.

- Sånn som det så ut, har man laget et type sirkulært snitt i huden og nærmest skrellet det av. Akkurat hvordan det er gjort, må en rettsmedisiner uttale seg om. Det er antatt at det må ha vært ekstremt smertefullt, sier overlegen i retten, som ikke ønsker å navngis.

- Enten må fornærmede ha blitt holdt nede, ellers må han ha vært veldig sterkt ruset på noe. Men dette blir spekulasjoner, sier han.

Overlegen forklarer at det verste utfallet av skaden kunne ha vært en alvorlig infeksjon, som en sjelden gang kan føre til alvorlig sykdom eller død.

A4-ARK: Det ble fjernet to store hudfliker fra mannens rygg. Foto: Politiet
A4-ARK: Det ble fjernet to store hudfliker fra mannens rygg. Foto: Politiet Vis mer

- Huden er en barriere mot bakterier og virus, og når store deler blir fjernet er man i risikosonen om man ikke får behandling. Det er arrvev i dette området som kanskje vil føre til noe innskrenking i bevegelse. Det vil også være kosmetisk skjemmende. Det er nok lite sannsynlig at det fører til noen funksjonshemning, men det kan ikke utelukkes, sier han.

- Mye blod

En venn av 25-åringen forteller i retten at de var en gjeng på fest hjemme hos fornærmede i Fredrikstad for å feire nyttårsaften, og at flåingen skal ha skjedd på morgenkvisten, mens festen fortsatt pågikk.

Fornærmede og tiltalte var bekjente, men ikke venner. Tiltalte skal ha kommet til festen for å snakke med fornærmede, fordi de hadde en konflikt.

25-åringens kompis forteller at de på morgenen fikk beskjed av ham om å gå ned i kjelleren.

- Så hørte jeg et smell oppe, og da jeg går opp trappa finner jeg han halvveis stående. Da ser jeg at her har det skjedd noe. Han er full av blod og jeg får sjokk. Jeg er ikke vant til å se så mye blod. Jeg tar han med ned trappa og får han på legevakta, forteller vitnet.

Kompisen forteller at 25-åringen var desorientert da han fant ham, og at situasjonen var uoversiktlig.

- Han var ikke seg selv, sier vitnet.

FOSVARER: Harald Otterstad er den tiltalte mannens forsvarer. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
FOSVARER: Harald Otterstad er den tiltalte mannens forsvarer. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer

- Dro strikken for langt

25-åringen har vært sykmeldt i ett år og har gjennomgått en hudtransplantasjon, der det ble hentet hud fra lårene. Dette har gitt ham to store arr på ryggen.

Han flyttet etter hendelsen ut av leiligheten sin og hjem til foreldrene sine.

- Jeg orket ikke være der mer. Jeg tenkte bare på det som hadde skjedd der, sier han i retten.

Den fornærmede 25-åringen ble i retten bedt om å vise fram arrene på ryggen, men ønsket ikke at tiltalte eller pressen var til stede for dette. Han har tidligere uttalt at han skjemmes over kroppen sin etter at han fikk arrene.

- Jeg husker at jeg slo ham i svime, men det jeg gjorde med ryggen hans etterpå var å dra strikken altfor langt. Det er ikke greit i det hele tatt. Når jeg hører at jeg har skadet han for resten av livet, og at han ikke kan bo i leiligheten mer, kjenner jeg det på samvittigheten. Jeg husker ikke hvordan jeg gjorde det eller hva jeg brukte, sier den tiltalte mannen i retten.

- Når jeg hører hvordan han har det, synes jeg synd på ham og de rundt ham, sier tiltalte.

Til Dagbladet sier han at selv om han ikke husker selve flåingen, husker han deler av hendelsesforløpet. Dette er grunnen til at han nå har erkjent forholdet.

Det skal ha vært rus inne i bildet da hendelsen fant sted. Den tiltalte mannen har flere rusrelaterte dommer på seg.

- Systematisk ødeleggelse

Aktor Nils Vegard understreker at tiltalte skal straffes på lik linje som om han var edru, fordi dette var selvforskyldt rus. Han legger også til at tiltalte har utført handlingen mens han var på prøvetid i forbindelse med en annen dom, som er skjerpende.

- Jeg stiller meg tvilende til at han har innsett alvoret før eventuelt her i retten, sier Vegard.

Han legger ned påstand om straff på 2 år og 6 måneder, dette inkluderer ti prosent i strafferabatt for tilståelsen.

- Jeg har ikke funnet noen saker som kan sammenliknes. Vanligvis er det snakk om vold som slag eller spark, mens det her har vært systematisk ødeleggelse.

- Fornærmede er skadet nok til at jeg forstår at han har problemer med å vise seg bar på stranda.

Forsvarer Harald Otterstad mener påstanden om straff er for høy og ber retten anse hans klient på mildest mulig måte. Han påpeker at hans klient har vært usedvanlig åpen og ærlig, og mener aktor burde sett mer på bakteppet for konflikten.

- Min klient hevder fornærmede slo først, og det mener jeg vi kan legge til grunn. Ja, han har strukket strikken for langt, som han sier. Men handlingen må sees i sammenheng med forutgående hendelser. Da er det ikke blind, umotivert vold vi snakker om her, sier Otterstad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!