TUNGT:  Det har vært en tung tid med hets og sjikane på nett etter at hun ble identifisert med navn og bilde, skriver 25-åringen i Ingebrigtsen-saken i et brev Nordlys i dag  gjengir.
Foto: Jostein Larsen Østring / Nordlys
TUNGT: Det har vært en tung tid med hets og sjikane på nett etter at hun ble identifisert med navn og bilde, skriver 25-åringen i Ingebrigtsen-saken i et brev Nordlys i dag gjengir. Foto: Jostein Larsen Østring / NordlysVis mer

25-åringen: - Derfor varslet jeg om forholdet

- Jeg klarte ikke se denne mannen snakke om strafferammer i overgrepssaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var fredag kveld for ei uke siden at Roger Ingebrigtsen trakk seg som statssekretær og som kandidat til Stortinget fra Troms Ap etter at en kvinne (25) han hadde en relasjon til i 2004, varslet om forholdet.

Kvinnen som da var 17 år, har sagt at hun følte seg presset inn i dette sex-forholdet.

Dagbladet og Nordlys gjengir i dag et brev kvinnen har skrevet, hvor hun forteller om det hun hevder er bakgrunnen for varslinga. Hun skriver at hun var naiv og uskyldig og at politikk virket spennende. Samtidig beskriver hun det hun mener er en mann med makt som innledet det seksuelle forholdet med hennesom 17åring.

- Jeg klarte ikke å se på at en mann som kan begå slike tillitsbrudd skal kunne bli valgt til Norges nasjonalforsamling. Folkets røst. Satt til å utøve den lovgivende makt i demokratiet Norge. Jeg klarte ikke se denne mannen snakke om strafferammer i overgrepssaker. Jeg klarte ikke la være å se paralleller til andre lignende mediesaker, skriver kvinnen i brevet.

Hele intervjuet med 25-åringen står på trykk i Dagbladets papirutgave i dag.

- Tung tid Forholdet ble varslet til politisk rådgiver ved statsministerens kontor, Tonje Brenna. Brenna gikk videre til statsråd Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen, som kontaktet partisekretær Raymond Johansen.

- Det har vært en tung tid med hets og sjikane på nett etter at hun ble identifisert med navn og bilde, skriver hun i brevet Nordlys gjengir.

Til Nordlys forteller kvinnen at hun ønsker at også hennes versjon av saken skal bli kjent, etter at samme avis forrige lørdag trykket et brev fra Roger Ingebrigtsen.

Hun forteller om en vanskelig tid med hets og sjikane på internett etter at saken ble kjent. Flere medier har identifisert henne, noe hun opplever som krenkende.

- Stort overtramp Arbeiderpartiet har besluttet å melde to norske medieaktører til Pressens Faglige Utvalg. Begge medieaktørene som er meldt inn har publisert navnet på den 25 år gamle kvinnen. Begrunnelsen har vært at hun sto på nominasjonslisten til Troms Arbeiderparti, og dermed kunne ha politiske motiver for å melde fra om.

- Jeg synes det var et stort overtramp, fordi denne saken handler om mitt privatliv og hvordan jeg har det. Det relevante i denne saken er ikke hva jeg har oppnådd som politiker, men de faktiske handlingene som har skjedd, sier kvinnen. Hun har valgt fortsatt å være anonym, noe de fleste mediene har respektert, skriver 25-åringen til Nordlys.

Kvinnen opplyser at hun ennå ikke har bestemt seg for å anmelde Ingebrigtsen til politiet.

Møttes som 16-åring Hun var 16 år gammel da hun møtte Roger Ingebrigtsen for første gang gjennom en ungdomskonferanse. Den gang var hun elev i videregående skole, mens Ingebrigtsen var fylkesråd for kompetanse og utdanning i Troms.

Hun sier hun i 2004 for første gang ble invitert på besøk hjem til den daværende fylkesråden.

- Jeg gikk i andre klasse på videregående skole og var 17 år gammel da jeg ble invitert hjem til ham. Jeg dro dit i den tro at jeg var invitert på en hyggelig middag med diskusjoner om politikk. I stedet ble det mye alkohol, før vi endte med å ha seksuell omgang. Jeg hadde drukket mye alkohol, og skjønte ikke hva jeg hadde vært med på, sier kvinnen.

- Etterpå begynte han å sende meg meldinger med seksuelt innhold både dag og natt. Jeg kjente stor skam, og følte at det som skjedde var min egen feil.

Roger Ingebrigtsen er nå sykemeldt og i utlandet.

- To parter Hans advokat John Christian Elden svarer på vegne av Roger Ingebrigtsen. Han har tidligere sendt denne uttalelsen til Nordlys, som en imøtegåelse på kvinnens uttalelser.

- Det er vanskelig å se grunnen til at en i dag voksen kvinne med fremtredende politiske verv plutselig i forbindelse med en nominasjonskamp offentlig fremsetter slike påstander. Ingebrigtsen har som den voksne part i 2004 tatt ansvaret for det som skjedde ved å trekke seg fra alle tillitsverv. Det betyr ikke at kvinnen er noe offer eller at han er en overgriper. De har hatt et godt forhold helt frem til nominasjonskampen i år, og hele tiden etterpå hatt normal voksenkontakt uten seksuell relasjon. Det er to parter i denne kontakten, og hans innboks er like full som hennes, uten at han ser noen grunn til at det offentlige har noe med den å gjøre. Han benekter å ha skjenket eller presset henne, ut over det han allerede har tatt ansvar for i form av aldersmessig overlegenhet. Hverken han eller hun har tiet om relasjonen som er godt kjent blant mange kolleger. De har på den annen side ikke sett grunn til å sende pressemelding om det fortidige forholdet, uten at det har vært noe problem før nominasjonsmøtet nå. Offentligheten har her ingen grunn til å dra en mann ned i graven ved å bruke sex-våpenet mot han, skriver Elden, som ber om at uttalelsen gjengis i sin helhet.

- Kan få etterlønn Som statssekretær har Ingebrigtsen hatt en lønn på 816 200 kroner i året. Hvis han ikke får seg en annen jobb, kan han søke om etterlønn i inntil tre måneder. Før skatt vil det utgjøre 204 050 kroner.

Men dersom Karanteneutvalget for politikere ilegger ham sakskarantene, kan han få inntil seks måneders etterlønn. I så fall vil etterlønnen bli 408 100 kroner, skriver Dagsavisen.

TRAKK SEG: Ingebrigtsen har som den voksne part i 2004 tatt ansvaret for det som skjedde ved å trekke seg fra alle tillitsverv. Det betyr ikke at kvinnen er noe offer eller at han er en overgriper. Foto: Uffe Frandsen
TRAKK SEG: Ingebrigtsen har som den voksne part i 2004 tatt ansvaret for det som skjedde ved å trekke seg fra alle tillitsverv. Det betyr ikke at kvinnen er noe offer eller at han er en overgriper. Foto: Uffe Frandsen Vis mer