Tyskland:

25 arrestert: Planla kupp

En prins, en tidligere parlamentariker og en pensjonert tysk offiser er blant de som mistenkes for å planlegge et statskupp i Tyskland.

25 ARRESTERT: Onsdag morgen har tysk politi igangsatt massive aksjoner og arrestert 25 høyreekstreme for planlagt statskupp. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en landsomfattende og massiv politiaksjon ble 25 personer pågrepet i Tyskland onsdag morgen. De mistenkes for å ha planlagt, eller medvirket til å planlegge, et statskupp.

Nettverket skal i alt inneholde 52 personer. 22 av de 25 pågrepne mistenkes for å være en del av en terrororganisasjon.

Gruppa skal angivelig ledes av den tyske prinsen Heinrich XIII (71) og en pensjonert kommandør i Bundeswehr, det tyske militæret, ifølge Zeit.

Minst 3000 polititjenestepersoner i elleve tyske delstater slo til mot i alt 130 boliger.

LEDER: Den tyske prinsen Heinrich XIII (71) utpekes som en av lederne i nettverket som planla statskupp. Skjermdump
LEDER: Den tyske prinsen Heinrich XIII (71) utpekes som en av lederne i nettverket som planla statskupp. Skjermdump Vis mer

Planla kupp

Nettverket skal ha bestått av en politisk fløy og en militær fløy. De skal ha hatt planer om å angripe Tysklands Bundestag, det tyske parlamentet, og ta gisler.

Det er uklart nøyaktig hvordan nettverket skal ha sett for seg å klare å ta over den tyske staten, men de skal siden november 2021 ha planlagt det angivelige kuppet og hvordan Tyskland skulle styres.

Den tyske prinsen Henrich XIII, en prominent konspirasjonsteoretiker, skal innad i nettverket ha blitt utnevnt til den kommende statslederen.

Nettverket skal også ha begynt å planlegge hvordan en ny regjering skulle se ut. Her skulle dommeren og AfD-politikeren Birgit Malsack-Winkemann (58) få en prominent rolle.

Malsack-Winkemann har tidligere sittet i det tyske parlamentet for AfD - et høyreradikalt parti.

MEDLEM: Dommeren, AfD-politikeren og den tidligere parlamentarikeren Birgit Malsack-Winkemann skal ha vært en del av nettverket. Foto: NTB
MEDLEM: Dommeren, AfD-politikeren og den tidligere parlamentarikeren Birgit Malsack-Winkemann skal ha vært en del av nettverket. Foto: NTB Vis mer

Kontaktet Russland

I tillegg til tyskere skal én russisk statsborger være pågrepet i aksjonen, ifølge den tyske riksadvokaten

Nettverket skal ha ønsket, etter å ha kuppet til seg makta, å framforhandle en ny orden i Tyskland med Russland og USA - de allierte under andre verdenskrig.

Prinsen Heinrich XIII skal allerede ha vært i kontakt med representanter for Russland i Tyskland.

Riksadvokaten skriver at de ikke har noen indikasjoner på at russiske myndigheter skal ha svart positivt på prinsens forslag.

Den russiske statsborgeren som er pågrepet i saken, mistenkes imidlertid for å ha bistått prins Henrich med å kontakte representanter for Russland.

RAZZIA: Tysk politi utenfor en bolig i Frankfurt onsdag morgen. Foto: REUTERS/Tilman Blasshofer
RAZZIA: Tysk politi utenfor en bolig i Frankfurt onsdag morgen. Foto: REUTERS/Tilman Blasshofer Vis mer

«Alt vil bli annerledes»

En av de mistenkte i gruppa skal ha skrevet en melding på Telegram onsdag morgen - få minutter før politiet igangsatte sin aksjon.

«Alt vil bli annerledes. Tidligere aktorer, dommere og ansvarlige i helsevernet vil snart befinne seg på anklagebenker i Nürnberg 2.0 …»

Rettsoppgjøret etter andre verdenskrig fant sted i den tyske byen Nürnberg. Prominente nazister som Albert Speer og Herman Göring var blant de som sto på tiltalebenken.

Ifølge riksadvokaten i Tyskland skal de mistenkte være overbevist om at Tyskland styres av medlemmer av en såkalt «Dypstat». Liknende konspirasjonsteorier har vært framtredende i QAnon-miljøene i USA de siste åra.

Nettverket skal ha vært tilknyttet den såkalte «Reichsbürger»-bevegelsen.

GISLER: Nettverket skal angivelig ha hatt planer om å ta den tyske forbundsdagen, det tyske parlamentet, og holde parlamentarikere som gisler. Foto: NTB
GISLER: Nettverket skal angivelig ha hatt planer om å ta den tyske forbundsdagen, det tyske parlamentet, og holde parlamentarikere som gisler. Foto: NTB Vis mer

- Forkaster Tyskland

Den tyske sikkerhetstjenesten BfV, tilsvarende PST i Norge, mener at så mange som 20 000 tyske statsborgere kan, i ulik grad, være tilhengere av Reichsbürger-bevegelsen.

Den norske forfatteren og journalisten Øyvind Strømmen har tidligere skrevet om bevegelsen. Han forteller at bevegelsen er løst sammensatt, og at den kan være vanskelig å få grep om fordi den inneholder ulike elementer.

- Det sentrale er at de som kaller seg «reichsbürgere» forkaster Tyskland og den tyske føderalrepublikken som legitim stat. De mener at man skal ha en annen type stat, og vil skrive tilbake historien til da Tyskland var Det tyske riket. De mener at dét er det legitime Tyskland, sier Strømmen til Dagbladet.

Innad i bevegelsen kan det dukke opp ideer som er både antisemittiske, høyreekstreme og konspiratoriske, forteller Strømmen.

- Det er ingen tvil om at planene har vært spinnville og hatt en urealistisk karakter. Samtidig har denne bevegelsen vært knyttet til både voldshandlinger og terrorplaner tidligere. Det er ikke en overraskelse i seg selv at personer knyttet til bevegelsen, har planer om denne typen ting. Så skal man være litt tilbakeholden med å overdramatiske hvilke konsekvenser dette faktisk kunne ha fått, sier Strømmen.

- Prins Heinrich XIII skal angivelig ha blitt utpekt som en kommende leder. Har den tyske adelen noen spesiell posisjon i Reichsbürger-bevegelsen?

- De har en idé om å gå tilbake til Det tyske riket, og mener det er legitimt. Det gjør at adelen kan ha en annen status innad i bevegelsen enn de har i Tyskland generelt. Det kan tyde på at det finnes en indre logikk der, men det er altfor tidlig å konkludere med hva som ligger bak akkurat dette, svarer han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer