Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

25 behandlet mot miltbrann

Til sammen 25 personer har fått behandling mot miltbrann etter å ha mottatt konvolutter med et ukjent hvitt pulver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Syv husstander mottok lørdag konvolutter som inneholdt et ukjent hvitt pulver. Søndag fikk politiet melding om ytterligere fire tilfeller. Til sammen 25 personer har til nå fått forebyggende behandling mot miltbrann, deriblant et lite barn.

Husene deres er nå stengt av til det foreligger svar på om det hvite pulveret virkelig er miltbrannsporer.

Kan være miltbrann

- Vi må ta alle forholdsregler, og behandle dette som om det kan være miltbrann, sier vaktleder Jostein Plassen ved Kriminalvakta i Oslo politidistrikt til Dagbladet.no.

- Det er imidlertid veldig lite sannsynlig at det virkelig dreier seg om miltbrann. Etter 11. september har det kun vært tre brev med miltbrannsporer i, og alle har vært i USA, sier vaktlederen.

Resultatene fra Folkehelseinstituttet vil først være klare om tre-fire dager.

- Onsdag regner vi med å ha et svar, sier informasjonsansvarlig Gunhild Wøien ved Folkehelseinstituttet til Dagbladet.no.

Antibiotika

UNDERSØKER KONVOLUTT: Helsepersonell i India undersøker en konvolutt som inneholdt ukjent hvitt pulver. Her viste det seg å være falsk alarm. Illustrasjonsfoto: EPA/Scanpix
UNDERSØKER KONVOLUTT: Helsepersonell i India undersøker en konvolutt som inneholdt ukjent hvitt pulver. Her viste det seg å være falsk alarm. Illustrasjonsfoto: EPA/Scanpix Vis mer

- Om lag 15 personer har til nå fått forebyggende behandlig mot miltbrann, og det er noen få til på vei til Legevakten. De blir behandlet med antibiotika, sier fungerende smittevernoverlege i Oslo, Eilif Rytter til Dagbladet.no tidlig søndag morgen.

Han råder folk som tror de kan ha blitt utsatt for miltbrannsporer til å følge Folkehelseinstituttets anbefalinger.

Han vil imidlertid ikke gjøre folk unødvendig engstelige.

- Smittefaren er relativt begrenset, og det er størst sannsynlighet for at dette er falsk alarm, sier Rytter.

Ukjent sammenheng

Politiet vet foreløig ikke om det er noen sammenheng mellom de ulike konvoluttene eller mottakerne.

- Vi kan ikke undersøke brevene nøye, før vi vet om de er ufarlige eller ikke, sier vaktleder Plassen.

Politiet kan heller ikke si om konvoluttene inneholder brev av noe slag.

25 behandlet mot miltbrann

Først etter Folkehelseinstituttet har svar på om prøvene er ufarlige, vil politiet kunne undersøke konvoluttene. Da vil skriften og eventuelle fingeravtrykk kunne avsløre avsender.

En kjendis

En av mottakerne skal være en personlighet fra næringslivet.

- Den ene er en kjent person. Vi vet navn på en av dem og hva han driver med, men går ikke ut med noe navn, sier operasjonsleder Vidar Hjulstad.

- De andre var ukjente for meg, men vi har navn på alle sammen.

De fleste husstandene som har fått pulveret i posten er på Oslos vestkant. Brevene er sendt med Posten og er adressert til personer i Holmenkollen, på Slemdal, på Ulleren og på Ljan. Kun ett brev er adressert til en beboer på Nordstrand. 

Alle mottakerne skal være eldre kvinner og menn i alderen 56-85 år.

Kan være flere

- Det kan hende at flere personer har fått brev uten at vi vet det. Personer som er bortreist, eller får brevet i posten på mandag, sier Hjulstad.

Han ber alle som mottar mistenkelige brev å være forsiktige, og å varsle politiet.

Husstandene som har mottatt brevene, har fått beskjed om å ta av alle klærne og pakke dem inn i plast, dusje godt og vente til politiet kom.

Les alle rådene fra Folkehelseinstituttet her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling