25 direktører på millionlønn

Helse Sør-Øst har 25 direktører på en årslønn mellom 1,2 og 2,6 millioner kroner. - Det bør ringe i alarmklokkene, sier Alfred Bjørlo (V). - Overdådig, sier Marian Hussein (SV). Regjeringen vil ikke refse, og sier den jobber for moderasjon.

MANGE DIREKTØRER: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) har ansvaret for blant annet Helse Sør-Øst. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MANGE DIREKTØRER: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) har ansvaret for blant annet Helse Sør-Øst. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Landet er delt inn i fem regionale helseforetak. Den største av disse er Helse Sør-Øst.

Dagbladets gjennomgang av direktørnivået sentralt i Helse Sør-Øst viser i alt 25 direktører, alle på millionlønn.

Høyest lønn har administrerende direktør Terje Rootwelt. Han tjente 2,6 millioner kroner i fjor. Den laveste lønnen på direktørnivået i Helse Sør-Øst lå på 1,2 millioner for 2021. Den var de to direktører som hadde. Resten lå et sted imellom.

25 direktører

I tillegg til disse 25 direktørene, kommer direktører og assisterende direktører sentralt ved hvert eneste sykehus i Helse Sør-Øst.

Til sammenlikning har Helse Vest seks direktører i sentraladministrasjonen, med et lønnsspenn på 1,3 til 2,1 millioner kroner i 2021.

Helse Sør-Øst eies av staten ved Helse- og omsorgsdepartementet og sørger for spesialisthelsetjenester til 3,1 millioner mennesker i Innlandet, Oslo, Vestfold og Telemark, Viken og Agder.

Alarmklokker

Alfred Bjørlo, stortingsrepresentant for Venstre, mener grensen for lederlønninger i Helse-Norge nå er nådd.

- Kombinasjonen av lønnsnivå og antallet direktører har nådd et nivå som gjør at det bør ringe i alarmklokkene. Her eser det ut, både i mengde og i lønn, sier Alfred Bjørlo (V) til Dagbladet.

- Flinke folk må vel betales godt for å bli?

- Jo, man har en konkurranse om folk, men at det er blitt et så enormt direktørnivå kan ikke være nødvendig. Staten er jo til og med den store monopolisten i helsesektoren. Det går en grense et sted, og den tror jeg vi har nådd nå, sier han.

Ødeleggende for moral

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa følgende om lederlønninger i helsesektoren i fjor vår: «Når sjefer i helseforetak tjener åtte ganger mer enn helsearbeidere, er det ødeleggende for moralen både nå og i den gjenreisningen av landet vi skal gjennom.»

Statssekretær Karl Kristian Bekeng (Ap) vil derimot ikke kritisere lønnsnivået i Helse Sør-Øst:

- Statens retningslinjer er tydelig på at lederlønna skal være konkurransedyktig, men ikke lønnsledende. Hensynet til moderasjon skal også ivaretas. Godtgjørelsen skal heller ikke være urimelig eller svekke selskapets omdømme. Dette gjelder både regionale helseforetak og andre sykehus. Vi vil gjøre en vurdering av statens forventninger på lederlønnsområdet for helseforetakene og andre selskaper i forbindelse med arbeidet med ny eierskapsmelding.

- Overdådig

Regjeringens samarbeidspartner SV reagerer både på lønningene og på svaret fra statssekretær Bekeng.

- Hvis dette er å ta hensyn til moderasjon, så vil jeg gjerne vite hva ekstravagans er, sier stortingsrepresentant Marian Hussein (SV) til Dagbladet.

Hun kaller 25 direktører i Helse Sør-Øst «overdådig».

- De som faktisk utviser moderasjon her er de ansatte. Det er sykepleiere som jobber ufrivillig deltid. Det er jordmødre som ikke får vaktlistene til å gå opp fordi det er for lavt bemanningsnivå og det er helsefagarbeidere som må jobbe helg mange uker i strekk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer