25 døde av økonomiklasse-syndromet

Bare ved Narita-flyplassen i Tokyo har 25 passasjerer dødd av økonomiklasse-syndormet. En av dem var en flyger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dødsfallene er registrert de siste åtte årene.

Blant de døde var en amerikansk trafikkflyger som var på vei hjem fra jobb. Dødsofrenes alder varierte fra 46 til 84, med en gjennomsnitt på 64 år, men dødsårsaken var alltid den samme: Blodpropper som flyttet seg fra beina til lungene eller hjertet.

Lidelsen er blitt kalt økonomiklasse-syndromet, fordi mange av dødsofrene ble rammet av blodpropp etter å ha sittet «bak forhenget» på lange flyturer. Men den kan like gjerne ramme folk som breier seg på første klasse, sier den japanske legen Toshiro Makino.

Få minutter

- Blodproppene setter seg i bevegelse, når passasjerene reiser seg og går ut av flyet. Innen fem til ti minutter kan disse proppene ha forflyttet seg til hjertet, og deretter til lungene, der de skaper akutt pustebesvær, forklarer Dr. Makino.

Overvektige og eldre er mest utsatt for økonomiklasse-syndromet. Men yngre mennesker er også i fare: En 23 år gammel britisk kvinne døde tidligere i år av blodpropp i lungene, etter å ha sittet trangt og vondt i 20 timer mellom Sydney og London.

- Dette kan ramme hvem som helst, enten du sitter foran eller bak forhenget, eller for den saks skyld i cockpiten, understreker Toshiro Makino. Samtidig understreker han at det er nokså enkelt å beskytte seg mot denne faren.

Beveg deg!

Første bud er at du må bevege deg. Ved å reise seg med jevne mellomrom, og gå litt fram og tilbake i cockpiten, kan man ifølge legene redusere faren for lungeemboli - som blodpropp i lungene kalles på fagspråket - til et mye lavere nivå.

Like viktig er det å være måteholden med alkohol, selv om drinkene om bord er billige eller til og med gratis. Alkoholen tørker nemlig ut kroppen, noe som er ekstra farlig for flypassasjerer som allerede puster inn tørr, resirkulert luft fra «friskluft»-anlegget.

Japans nest største flyselskap, All Nippon Airways, vil nå informere alle sine passasjerer om faren for og tiltak mot «økonomiklasse-syndromet». Det skal gis like regelmessig og selvfølgelig som opplysninger om setebelter og nødutganger, sier en talsmann for selskapet.

(NTB-AFP)