25 drept av Isabel

Isabel er svekket, men det er timene og dagene etter herjingene som er de farligste for folk. Se bildeserien

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som etter orkanen Floyd i 1999 er det dagene etter at de kraftige naturkreftene har gjort sine herjinger som er de farligste. Trær faller ned, strømforsyningen kortslutter, veiene er ødelagt og det er farlig å bevege seg utendørs. Men nå begynner opprydningen.

Svekket

CNN melder i dag at minst 25 er døde etter Isabels herjinger så langt.

Fortsatt øsregner det og det er kraftig vind i området, men Isabel har avtatt i styrke.

Isabel, som ikke lenger er en orkan, men en tropisk storm, beveger seg nå nordøstover. I Ontario holder offentlige kontorer åpne, men tusenvis er uten strøm, og været er elendig, skriver AP.

- Vi forventer at den beveger seg nordover og muligens avtar i styrke i natt, sier meteorologen Jorge Aguirre.

Store skader

Det var i går Isabel var på sitt kraftigste da den slo inn i Nord Carolinas Outers Banks. Millioner mistet strømmen, 250 000 måtte reise fra hjemmene sine. Når de kommer tilbake vil det ta flere dager før strømmen er på plass igjen.

Hustak er revet av, tusenvis av trær revet opp med roten og strømlinjer blåst over ende. På det sterkeste raste Isabel i en fart på 160 kilometer i timen da orkanen nådde land i går.

Nå opplever flere oversvømmelser på grunn av kraftig regnvær, og i Washington hadde både myndighetene og en rekke bedrifter gitt sine ansatte fri for å komme seg unna uværet. Hovedstaden ble i går beskrevet som en spøkelsesby på grunn av evakueringen.

Deler av gamlebyen i den historiske byen Alexandria ved Potomac-elva er satt under vann, og det samme er tilfelle med rullebanene på Washington-flyplassen Reagan National Airport, som også ligger helt nede ved elva.

80 prosent uten strøm

I Virgina betegner direktøren for strømselskapet Dominion Power Company ødeleggelsene som katastrofale. 82 prosent av deres 2,2 millioner kunder er uten strøm, og det vil ta dager å reparere skadene.

Selskapet har fordoblet mannskapet sitt, og har nå 7000 i sving for å reparere anleggene, melder CNN

I Baltimore bruker folk robåter for å komem seg fram, og bilene er oversvømt.

Minst 17 døde

Isabel har fått skylden for 17 dødsfall, 9 i Virginia, 3 i Nord Carolina, 2 i Maryland og ett dødsfall i både Pennsylvania, New Jersey og Rhode Island.

Før orkanen forlot Pennsylvania etterlot den seg 10 centimeter med regn, og mange har fått husene sine blåst i stykker.

- Veggen ble bokstavelig talt delt i to. Den gikk i lufta, det hørtes ut som om en bombe eksploderte, sa Fred Gentry, som fikk huset sitt i Kitty Hawk i North Carolina ødelagt av uværet.

Isabel krevde sitt første offer da en sjåfør omkom. -Én person fikk vannplaning og omkom som et resultat av det, sier Dawn Eischen, som er talskvinne for myndighetenes avdeling for krisehåndtering i delstaten Virginia.

I North Carolina mistet en reparatør livet da han forsøkte å gjenopprette strømforsyningen i kommunen Carteret.

I tillegg omkom en person da han kjørte inn i en stolpe og fikk elektriske ledninger over bilen sin. I alt tre trafikkulykker med dødelig utfall skyldtes det kraftige uværet torsdag kveld og natt til fredag.

Store kostnader

Det nasjonale orkansenteret har utstedt stormvarsler for Philadelphia og New York for dagene som kommer.

- Isabel beveger seg nordvestover med en fart på 32 kilometer i timen, sier orkansenteret, som anslår at vindstyrken nå ligger på omkring 110 kilometer i timen.

Ennå er det umulig å anslå hvor stor skade Isabel har gjort under sine herjinger.

ISABEL HAR DRATT:</B> Skadene hun etterlot seg er store. Bildet er fra Kitty Hawk
MINST 17 DØDE:</B> Her ser folk på ruinene av husene sine i Norfolk
MÅ BRUKE ROBÅT:</B> Annapolis i dag.
FOLK BEVEGER SEG UT IGJEN:</B> En mann vasser i oversvømte gater i Kitty Hawk, Nord Carolina etter at Isabel har passert.